Mikroskopiskt små robotar kan utforska kroppen

2020-08-27 10:23  
Forskare vid Cornell University har utvecklat mikroskopiskt små robotar som kan röra på sig. Foto: Marc Miski

De är inte större än 50 miljondelar av en meter och de kan gå. Forskare tror att de pyttesmå robotarna i framtiden skulle kunna utföra operationer inuti människokroppen.

Forskare vid amerikanska Cornell University har tillverkat mikroskopiskt små robotar av halvledande komponenter. Med hjälp av laserljus kan de få robotarnas ben (mindre än 0,1 mm stora) att böja sig, så att de utför en gångliknande rörelse.

I framtiden skulle robotarna kunna injiceras i människokroppen för att utforska denna, eller till och med utföra operationer, hoppas forskarna.

– Jag tror att maskiner som dessa kommer att ta oss in i alla möjliga slags fantastiska världar som är för små att se, säger forskaren Marc Miskin som har lett studien i en kommentar.

Läs mer: Analys: ”Den artificiella intelligensen GPT-3 gör mig kallsvettig”

Varje robot har fyra ben kopplade till solceller på robotens ”chassi”. Därmed behöver man bara belysa robotarna med laserljus för att få dem att börja röra på sig. De ska inte kräva mer än 200 mikrovolt och 10 nanowatt för att kunna drivas.

För att tillverka över en miljon pyttesmå robotar har forskarna inte använt mer än ett drygt 10 centimeter stort kiselblad.

Ett framtidsscenario är att en hel svärm av robotarna skulle kunna injiceras i kroppen med en nål. Väl inne i kroppen skulle robotarna kunna förflytta sig för att till exempel kunna reparera blodkärl. I dagsläget behöver robotarna styras utifrån, men med hjälp av artificiella hjärnor och batterier skulle de kunna bli autonoma.

Läs mer: Robothundarna ska kartlägga Fords fabrik

Robotarna ska klara sura miljöer och stora temperaturvariationer, men är för närvarande långsamma.

Studien ”Electronically integrated, mass-manufactured, microscopic robots” har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Här kan du se forskarnas robot gå (filmen visar skeendet 8 gånger snabbare än den verkliga hastigheten):

Här kan du se roboten gå i en cirkel (filmen visar skeendet 8 gånger snabbare än den verkliga hastigheten):

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt