Mapillarys nya drag – riktar sig mot utvecklare

2018-11-06 13:03  
Jan Erik Solem sålde sitt första bolag Polar Rose till Apple. Skapelse nummer två, bildanalysföretaget Mapillary, har varit på 33-listan hela tre gånger.

Heta AI-bolaget Mapillary släpper sitt första SDK. Nu blir det möjligt för kodare att bygga egna appar som använder Malmöföretagets hyllade bildanalysteknik.

Mapillary bygger en tjänst i appform som har beskrivits som en utmanare till Google Street View. Till skillnad från sökjätten, som använder bilar för att samla in bilddata, bygger Skånebolaget upp sin databas genom att låta appanvändarna skicka in bilder från sin omgivning.

Alla foton i Mapillarys stora databas indexeras, sorteras och kopplas samman med hjälp av bildanalys och djupinlärningsalgoritmer. Genom att sortera och koppla ihop användarbilderna har Mapillary kunnat skapa en slags karta med detaljerade 3d-modeller över exempelvis städer och gatumiljöer.

Nu släpper Mapillay sitt första software development kit, SDK. Det är en uppsättning utvecklarverktyg som ska göra det möjligt för utvecklare att bygga in en uppladdningsfunktion till Mapillarys plattform i sina egna appar.

Allla bilder som tas med utvecklarnas appar laddas automatiskt laddas upp till Mapillarys databas, där de analyseras med hjälp av datorseende. Varje pixel i gatubilderna får en etikett som berättar vad den visar – trafikskyltar, fotgängare och brandposter, exempelvis.

- Det är något vi tänkt göra länge, men allting handlar ju om prioriteringar och det är först nu vi har kunnat åsidosätta tid till detta, säger Jan Erik Solem, grundare och vd för Mapillary.

Läs mer: Så ska Mapillary och Amazon lösa USA:s parkeringsproblem

Runt 400 miljoner foton har redan laddats upp i Mapillarys databas. Förhoppningen är nu att utvecklarkitet ska ge en ny skjuts till det fortsatta insamlandet.

- För oss innebär det att allt fler kan dra nytta av vår plattform. Det hoppas vi kommer resultera i att fler bilder laddas upp till Mapillary.

Den annoterade datan, med etiketter som berättar vad de visar, blir sedan tillgänglig för alla per automatik. Det gör att datan kan användas för att förbättra kartor som används av städer, fordonstillverkare och plattformar som den öppna navigeringsappen OsmAnd.

- Vi vet att utvecklare har efterfrågat ett SDK för att kunna integrera det i sina egna appar och därför ha sina egna funktioner tillgängliga i samma app. Hela vår plattform bygger på en idé om öppenhet och samarbete, så detta är ett naturligt steg för oss, säger Jan Erik Solem.

Rättelse: I en tidigare version av texten uppgav vi felaktigt att Mapillarys bildanalysteknik inkluderas i appar som byggs med Malmöbolagets SKD.

Mapillary

Gör: Tjänst för gatuvy baserad på bilder från användare.

Startår: 2013.

Anställda: 42.

År på 33-listan: 2014, 2015, 2016.

Omsättning 2017: 7 miljoner kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: AI Mapillary

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt