Luleås robotar lär sig utforska planeter

2021-07-21 12:24  

Deras ai ligger i framkant, och nu anpassas LTU:s autonoma robotar för uppdrag i rymden. Här berättar professorn för Ny Teknik varför Nasa vände sig till teamet för ett samarbete.

Det började för tre år sedan med att Nasa upptäckte hur långt framme Luleå tekniska universitet låg inom ai för autonom navigering i gruvor. Forskarna bjöds in att delta i DARPA:s tävling där robotar navigerar autonomt i utmanande miljöer.

LTU utgör en del av Nasas lag Costar, som har tagit en andra placering samt vunnit i de två första tävlingarna. Nu återstår finalen i Kentucky i september.

Läs mer: Här är ”kackerlacks-roboten” som tål att krossas

Sedan några år har LTU även ett långsiktigt samarbete med Nasas Jet Propulsion Laboratory (JPL). Vad är det då som har fått USA:s rymdmyndighet att rulla ut den röda mattan för Luleå?  

Läs mer: LKAB-ingenjörens nya kollegor är robothundar

– Jag tror att JPL vände sig till oss på grund av den förmåga vi hade för fyra år sedan, nämligen att flyga en helt autonom drönare i en gruva. Vi var bland de första i världen vars drönare kunde operera på egen hand i en mörk och okänd miljö. Nu försöker vi titta på autonomi för utforskning av andra planeter. Det handlar om att placera roboten i krävande miljöer, på månen eller Mars, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och artificiell intelligens på LTU, till Ny Teknik. 

Har köpt in en robothund

För ändamålet har man köpt in ett exemplar av Boston Dynamics robothund Spot. Av prislappen på cirka 800 000 kr har LKAB klivit in och betalat hälften.

– Vi har uppgraderat Spot med en plattform för flyg, så vi har ett system som både kan gå och flyga. Jag tror att vi är först med det. Drönaren kostade ytterligare 300 000 kr, så hela systemet ligger på 1,1-1,2 miljoner kronor. Vi pratar med Boston Dynamics en gång i månaden och ingår i deras Academic Alliance. Det är verkligen fantastiskt att få samarbete med så berömda aktörer inom robotik, säger han.

Läs mer: Robothunden Spots nya uppdrag: Mäta strålning i Tjernobyl

På fem minuters avstånd från universitetet finns forskarnas träningsområde i form av bergrum med flera hundra meter långa tunnlar. Där testas Spot, utrustad med allt från lidarsensorer till värmekameror, spektralkameror. För allt från räddningsuppdrag till att utforska havererade kärnkraftverk, eller leta efter fruset vatten i grottor på Mars. Professorn betonar dock att den artificiella intelligensen är utvecklad i Sverige.

Läs mer: Snart lyfter Ingenuity – så bygger du din egen Marsdrönare

– Vi köpte hunden, men vad du inte ser i videon är alla de algoritmer som vi har utvecklat. Bakom den nivå vi har nått i dag ligger sju års utvecklingsarbete. Så det är inte så att vi har köpt Spot och att den redan kan utföra de här sakerna, säger George Nikolakopoulos.

Här ser du en film när robothunden Spot går omkring i underjorden:

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt