Larverna som äter plast – och själva kan bli människoföda 

2021-06-07 14:38  

I labbet kan 100 vaxmalslarver käka upp en plastpåse på ett dygn. Svenska Norbite siktar på att larverna ska bryta ner 30 000 ton plast per år från 2027 – och vill sedan göra mat för människor av insekterna. 

(Uppdaterad)

Norbites grundare Nathalie Berezina är kemiingenjör i botten, har doktorerat i bioteknik och tidigare jobbat inom plastindustrin respektive insektsindustrin. Med Norbite förenar hon sina tidigare erfarenheter i ett bolag som kan minska vårt plastavfall med vaxmalslarvens hjälp. 

– Plast är svårt att bryta ner i biologiska processer, men den här insekten är otrolig. I det vilda lever den i bikupor och konsumerar bivax, som har en kemisk struktur som liknar plast. Forskare upptäckte sedan, av en slump, att den även kunde förädla plast, berättar Nathalie Berezina för Ny Teknik. 

Vaxmalslarven är väldigt vanlig, men ute i naturen kan biodlare betrakta dem som ett skadedjur då insekten lägger sina ägg i bisamhällen med bivax, och det är där larverna utvecklas.

Utgångspunkten för Norbite är att insekterna skulle göra större nytta genom att äta plast som inte återvinns och som annars hade gått till förbränning. Men de kan också få andra användningsområden.  

Insekterna kan även bli proteinrik föda, deras lipider (fetter) kan användas i hudvård och frasset (det vill säga bajset) kan bli biogödsel. 

– Den här insekten är väldigt komplett sett till vad den kan användas till, men man behöver dela upp arbetet i olika processer, säger Nathalie Berezina.

Insektsmat kräver ett godkännande

Spontant låter det kanske inte så nyttigt att ett djur ska käka plast. Enligt Nathalie Berezina kan materialen dock vara en del av en bra diet för vaxmalslarver och det finns inga tecken på att de tar skada av att äta plast. De kan bryta ner materialen så det inte finns någon plast kvar, och bajsar ut det den inte kan absorbera. 

Och för att bli människoföda måste insekten först bli godkänd som livsmedel. Ett godkännande innebär att man har säkerställt att ett livsmedel inte har negativ effekt på människors hälsa.

Vaxmalslarvernas förmåga att bryta ned plast är validerad i labbskala. Där har de kunnat omvandla 10 gram plast per försök, vilket motsvarar några plastpåsar. Specifikt har man riktat in sig på plasterna polyeten och polystyren. 

Nästa steg för Norbite är att validera processen i pilotskala, som innebär 10 kilo plast per försök.  

I demoskala hoppas Norbite kunna ta hand om 1 ton plast per dag, och i industriell skala 30 000 ton plast per år, i ett kontinuerligt och automatiserat processflöde. Målet är att ha en kommersiell, storskalig anläggning på plats till 2027. 

Norbite har redan patenterat sin metod för vertikal odling av larverna. En av fördelarna med vertikalodlingar är att de kräver mindre landyta, förklarar Nathalie Berezina. 

Bolaget har också ansökt om ett patent för den diet som insekterna ska smälta. 

– Vi känner oss rätt säkra på fördelarna med vår metod, men visst kan det finnas bolag som kommer att vara intresserade av att göra något liknande. Vi ser dock på konkurrens som något bra. 

Mer om vaxmalslarven

Vaxmalslarven, den insekt som Norbite utgår ifrån, är av arten "Större vaxmott" (Galleria mellonella, på latin). Det är en fjärilsart som i naturen lägger sina ägg i bisamhällen med bivax, och det är där larverna utvecklas. 

Ania Obminska

Mer om: Plast Insekter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt