Premium

Korslimmat trä banar väg för höga trähus – ”Alla pratar trä”

I Skellefteå bygger staden ett trähus med 20 våningar i korslimmat trä. Det är ett svenskt exempel på trenden att bygga riktigt högt med träkonstruktioner.

Publicerad Uppdaterad

(Artikeln är uppdaterad)

Världens högsta bostadshus i korslimmat trä ligger i Norge. Byggnaden, Mjøstårnet, ligger i Brummundal, tio mil norr om Oslo. Det är drygt 85 meter högt och har 18 våningar.

I Skellefteå byggs nu Sara Kulturhus som ska bli nära 80 meter högt, och rymma 20 våningar för kulturverksamheter och hotell.

När det står klart 2021 kan byggnaden ta plats på listan över världens högsta trähus – en lista där det troligen händer mycket framöver.

Arkitekten: ”Vi är i ett paradigmskifte”

Bakom formgivningen av Sara Kulturhus står White Arkitekter. Robert Schmitz är projektledare. Han har sett en förändring inom arkitektur och byggindustri när det gäller trähus de senaste åren.

– Jag skulle säga att vi är i ett paradigmskifte. Alla pratar trä. Det går knappt att vinna en arkitekttävling i dag om man inte har trä i sin konstruktion. Framför allt är slutkunderna intresserade av trä, säger Robert Schmitz.

Interiör, foajé, i Sara Kulturhus. Foto: White Arkitekter

Hur högt tror du att vi kommer att kunna bygga i trä?

– 40 våningar är rätt högt, även för konventionella byggnader. Så det kanske ligger där någonstans. I London har man föreslagit ett 80 våningar högt trätorn. Och det kanske är dit vi når inom en inte alltför lång framtid, säger Robert Schmitz.

Ny produktionslinje för KL-trä

En nyckel till de höga träkonstruktionerna är korslimmat trä, KL-trä. Materialet har blivit ett intressant alternativ till traditionella byggmaterial som betong, även om det finns fler byggmetoder med trä.

I Sverige har Stora Enso genomfört en stor satsning på tillverkning av korslimmat trä. Förra våren invigde bolaget en ny produktionslinje vid sågverket i värmländska Gruvön, som Ny Teknik har skrivit om. Produktionskapaciteten vid full drift beräknas till 100 000 kubikmeter per år, vilket är en femdubbling av Sveriges totala kapacitet för KL-trä.

Stora Enso har också två fabriker för KL-trä i Österrike sedan tidigare.

– Vi ser en ökad efterfrågan. Just nu håller vi också på med en förstudie för ytterligare en fabrik i Tjeckien, säger Jessika Szyber, affärsutvecklingschef på Stora Enso.

Vad gör trä till ett byggmaterial för framtiden?

– Massivträ är ett lättviktsmaterial, som väger en fjärdedel jämfört med armerad betong. Det skapar möjlighet att sänka utsläpp från transporter till och från byggarbetsplatsen med upp till 80 procent. Vi gör också alla håltagningar för dörrar och fönster, och urspårning för installationer i fabrik, så det blir mycket mindre avfall som ska transporteras, säger Jessika Szyber.

Kan korslimmat trä ersätta stål och betong som byggmaterial i stora byggnader?

– Ja, allt som du bygger ovan mark i stål och betong kan byggas med massivt trä, säger Jessika Szyber.

I Ny Tekniks podd Allt du behöver veta om ny teknik ägnas ett helt avsnitt åt korslimmat trä. Där är både Jessika Szyber och Robert Schmitz gäster, och de berättar mer om korslimmat trä, höga trähus, och bland annat om det är större brandrisk i höga trähus.

En omständighet som har gjort höga trähus möjligt är när det 1994 gjordes om i regelverket. Tidigare hade det varit begränsningar för att bygga högre än två våningar i trä. Men då infördes nya regler, som var baserade på hur materialen och konstruktionen uppförde sig vid brand.

Världens högsta bostadshus i trä

Mjøstårnet, Norge, 85,4 meter och 18 våningar högt. Foto: Erik Johansen

Mjøstårnet

Lägenheter och kontor

Brummundal, Norge

Klart: 2019

Höjd: 85,4 meter

Våningar: 18

Brock Commons, Kanada, 53 meter, 18 våningar. Foto: Steven Errico

Brock Commons

Studentbostäder

Vancouver, Kanada

Klart: 2017

Höjd: 53 meter

Våningar: 18

Treet

Bostäder

Bergen, Norge

Klart: 2015

Höjd: 52,8

Våningar: 15

Ny Tekniks podcast

Korslimmat trä, eller Kl-trä, på engelska cross laminated timber (CLT), tillverkas av minst tre skikt hyvlat trä som läggs i rät vinkel mot varandra i fiberriktningen och sedan limmas och pressas ihop.

Det ger ett byggelement med hög tvärstyvhet och små fuktbetingade rörelser.

Podden Allt du behöver veta om ny teknik startade i höstas.

Ämnen hittills: Elbilskampen, ansiktsigenkänning och biometri, årets smarta mobiltelefoner, den svenska startupscenen, stålindustrins omställning, höga trähus, 2010-talets 15 viktigaste teknikhändelser.

Nästa avsnitt släpps 31 januari och handlar om 5g.

Finns på Spotify, Acast, Itunes och nyteknik.se