Kommer våra skärmar snart att sitta på ögat?

2022-04-27 06:00  

Mojo Vision utvecklar ”smarta” kontaktlinser, som ska korrigera synfel och förstärka vår verklighet. Bolaget vill minska våra distraktionsmoment, men hur skulle deras teknik egentligen påverka oss?

Ständiga notifikationer i mobilen eller den smarta klockan kan skapa en känsla av att vi har koll på allt vi behöver veta, men kan också vara störande, distraherande och skapa stress. Amerikanska Mojo Vision säger att deras teknik ska kunna minska våra distraktionsmoment kopplade till interaktion med skärmar. 

Nyligen visade de upp en prototyp av deras ”smarta” kontaktlins, som ska ge oss relevant information, bara precis när vi behöver den. De kallar tekniken för ”invisible computing”, osynlig datoranvändning.

Steve Sinclair, produkt- och marknadsansvarig på Mojo Vision. Foto: Mojo Vision

– Idén är att du får rätt information vid rätt tillfälle, framför dina ögon och med händerna helt fria. Övrig tid märker du inte av tekniken. Vi vill att människor ska se ut som sig själva, ha tillgång till information när de behöver den och kunna engagera sig i den verkliga världen resten av tiden, förklarar Steve Sinclair, produkt- och marknadsansvarig på Mojo Vision, för Ny Teknik över Zoom.

Elektroniken byggs in i rigid lins

Prototypen bygger på en scleral kontaktlins (sclera är ögonvitan), som har använts i decennier för människor med oregelbundet formade hornhinnor. Traditionellt har kontaktlinserna fungerat som en konstgjord hornhinna, och hjälper bäraren att se.

– De här linserna anses vara väldigt bekväma eftersom de sitter på ögonvitan, som inte har lika många nervändar som hornhinnan har. Det har också visat sig att linsen är perfekt om man vill bygga in elektronik. Det är en rigid lins som inte roterar på ögat som mjuka linser gör, vilket är viktigt om du vill ha ar-innehåll stabilt på ögat, säger Steve Sinclair.

Mojo Vision utvecklar ”smarta” kontaktlinser, som ska korrigera synfel och förstärka vår verklighet. Foto: Mojo Vision

Mojo Visions lins är byggd i ett plastmaterial och är utrustad med bland annat en skärm, rörelsesensorer som kan följa ögonrörelserna, trådlös kommunikation och batteri. Men den är ännu inte redo att placeras direkt på ögat. I stället har de som har fått testa den senaste prototypen se linstekniken på en sticka strax intill ögat. 

Tanken är att man ska ha en smart lins på varje öga. Linserna fungerar som en skärm, som innehåll strömmas till. Sensordata från linserna berättar för systemet var dina ögon tittar och informationen ska gå till en accessoar som Mojo Vision håller på att bygga, utrustad med mikroprocessor, minne, trådlös kommunikation och mjukvara. Den här accessoaren kan byggas in i exempelvis ett nackband, och ska kunna skicka information till din smarta mobiltelefon.

Steve Sinclair berättar att prototypen, efter sex års utveckling och flera koncepttester, nu har alla komponenter som bolaget vill att en färdig lins ska ha. 

– Den stora utmaningen har varit hur man ska bygga och ta alla enskilda element och föra dem samman i ett enda system. Detta ger oss en plattform för att genomföra tester och experiment, och möjligheten att optimera och förfina vår produkt, säger Steve Sinclair.

Mojo Visions prototypen bygger på en scleral kontaktlins (sclera är ögonvitan), som har använts i decennier för människor med oregelbundet formade hornhinnor. Foto: Mojo Vision

Men vad tänker sig Mojo Vision att vi ska göra med deras produkt och vilket behov ska den fylla? Steve Sinclair inleder med att säga att kontaktlinserna ska ge användaren snabba svar på en fråga och hjälpa bärare att fatta beslut. Systemet ska ha en mer komplex förståelse av din omgivning än vad dagens mobiltelefoner eller smarta klockor har. Kontaktlinserna ska förstå din kontext.

– Över tid vill vi bygga ett system som verkligen förstår vad som sker runt dig, så den ger rätt information och hjälper dig i rätt stund. Om du behöver information om en specifik plats kan linsen ge dig det utan att avbryta det du håller på med. Det ska också förstå om du är i ett samtal med någon och pausar då alla notifikationer, eller veta när det är ett avbrott i en aktivitet och då meddela dig det systemet vill att du ska se, säger Steve Sinclair.

Några av de tidigaste kunderna tror Mojo Vision kommer att vara atleter, som kan få användning av de smarta funktionerna i linserna när de tränar eller tävlar. Då kan de till exempel få biometrisk information och coachning medan de tränar.

– I sådana situationer är kontexten relativt enkel att förstå och den relevanta datan är relativt enkel att presentera, eftersom den redan finns i liknande applikationer i din mobiltelefon eller smarta klocka. Så vi för bara upp detta till ditt öga, förklarar Steve Sinclair.

Mojo Visions lins är utrustad med bland annat en skärm, rörelsesensorer som kan följa ögonrörelserna, trådlös kommunikation och batteri.  Foto: Mojo Vision

Systemet ska också bli smartare med hjälp av ai, så den lär sig av användarnas tidigare aktiviteter och kontext, på ett säkert och integritetsmässigt sätt.

Många obesvarade frågor kvar

Men hur kan en sådan här teknik, där en liten display skiner ljus in i ögat och som går ut på att vi får informationen direkt på ögat, påverka oss? Det vet vi väldigt lite om i nuläget. Steve Sinclair betonar också att det återstår mycket att lära.

– Det här är saker vi kan mäta och förstå effekterna av kvantitativt nu när vi har en prototyp att utgå ifrån. Vi vill inte göra något som inte är säkert, säger Steve Sinclair.

Han tror ändå att man kan göra vissa jämförelser mellan Mojo Visions kontaktlinser och andra skärmar som vi använder i vardagen, framför allt i form av mobiltelefoner och smarta klockor, och den påverkan som dessa har. 

– Vi får redan de här avbrotten och den här informationen från skärmar i dag, men då måste vi också titta ner för att ta del av den. Genom att ge information mer kontextuellt, i den verkliga världen, tror vi att den går snabbare att förstå och absorbera, så du också snabbare kan återgå till det som du höll på med.  Vi tror att vi kan bygga upplevelser som är mindre distraherande genom att ha dem ”uppe i världen” snarare än nere i en skärm, och det tror vi är en stor fördel med vårt system, säger Steve Sinclair.

Mojo Visions kontaktlins när rigid och roterar inte på ögat som mjuka linser gör, vilket är viktigt om du vill ha ar-innehåll stabilt, uppger bolaget. Foto: Mojo Vision

Han säger att Mojo Vision fortfarande ligger ”ett antal år bort” från en färdig produkt.

– Vi jobbar med FDA (motsvarande Läkemedelsverket, reds anm) här i USA och CE-tillståndsgivarna i EU för att få det tillstånd vi behöver, och det är en viktig del av processen för oss. Vi tror att vi är närmare än fem år bort från en produkt, men det är delvis upp till de här myndigheterna och byråerna att besluta om och delvis upp till oss att visa dem att vi har byggt något som är säkert och effektivt, säger Steve Sinclair.

”Smarta linser” på recept

För att kunna köpa Mojo Visions kontaktlinser kommer det att krävas ett recept från optiker eller ögonläkare. Utgångspunkten är att linserna ska kunna bäras från morgon till kväll och i lite över ett års tid om man sköter dem korrekt. 

I slutet av dagen får bärarna ta ut sina linser och placera dem i sin rengörings/laddningsaccessoar. Nästa morgon kan användarna ta på sig linserna igen.

Linsen är ännu inte redo att placeras direkt på ögat. I stället har de som har fått testa den senaste prototypen se tekniken på en sticka strax intill ögat. Foto: Mojo Vision

Linserna ska kunna korrigera synfel för dem som behöver det och samtidigt ge bärarna funktioner kopplade till förstärkt verklighet.

Mojo Visions förhoppning är också att en av de tidiga tillämpningarna blir att hjälpa personer med synnedsättningar att se bättre, genom att öka kontrasten och zooma in och zooma ut på saker. Det blir ett slags kombinerad ”ar-kontaktlins” och medicinsk enhet.

– Vi är uppspelta kring många av de hälsoaspekter som finns kring att bygga en ”smart” kontaktlins och är också uppspelta kring möjligheterna vi ser med tekniken på längre sikt. Vi vill inte bara ge användarna information via våra linser utan också hjälpa människor med medicinska tillstånd att få ett bättre liv, säger Steve Sinclair.

Vad prislappen för den första upplagan av linser kommer att ligga på vill Steve Sinclair inte säga. Han berättar bara att de tidiga enheterna kommer att vara ”dyra” eftersom volymerna kommer att vara så små. 

– När vi har fått upp volymerna till konsument tror vi att priset för Mojo-linserna kommer att ligga någonstans runt där en riktigt bra smart mobiltelefon kostar, säger han.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt