Kinas hypersoniska vapen ska kunna penetrera alla missilförsvar

2018-08-10 06:00  
Foto: Grafik: Jonas Askergren

Nu har Kina har provflugit sitt nya hypersoniska vapen – i mach 6. Enligt forskarna kommer ”Starry-Sky 2” kunna ta sig igenom alla missilförsvar, och leverera kärnstridsspetsar.

Ett oanvändbart missilförsvar riskerar att destabilisera världen. Därför finns det de som vill se ett globalt förbud mot hypersoniska vapen.

De flyger i hastigheter från mach 5 upp till mach 10 – mellan 6 000-12 000 km/h. Det innebär att en farkost lastad med kärnstridsspetsar har potential för att nå världens alla hörn inom en timme.

USA, Ryssland och Kina storsatsar dock på teknikområdet. Nu hävdar China Academy of Aerospace Aerodynamics att de har genomfört en första framgångsrik testflygning med ”Starry-Sky 2”.

Farkosten sägs i framtiden kunna leverera kärnstridsspetsar i sex gånger ljudets hastighet. Enligt de kinesiska forskarna kommer hastigheten göra Starry-Sky 2 omöjlig att försvara sig mot.

Den experimentella designen benämns som en ”waverider”, vilken innebär att farkosten kan rida på sin egen chockvåg. Under fredagens test lyftes Starry-Sky 2 av en flerstegsraket, och vid en viss höjd lösgjorde den sig och flög för egen maskin. Farkosten säga ha presterat avancerade vändningar och manövrar. Den toppade mach 6 (7 344 km/h) men uppehöll en hastighet på mach 5,5 i mer än 400 sekunder.

Farkosten är fortfarande på ett experimentellt stadium, men en framtida version kommer förmodligen kunna penetrera alla de missilförsvar som finns i dag.

Den Peking-baserade militäranalytikern Zhou Chenming ser det dock som mer sannolikt att Starry-Sky 2 kommer bära konventionella stridsspetsar – och även detta ligger en bit in i framtiden.

– Jag tror att det fortfarande är 3-5 år kvar innan den här tekniken kan beväpnas, säger Zhou Chenming till South China Morning Post.

USA har redan avslöjat att deras system ”Promt Global Strike” ska klara mach 10. De använder konceptet ”boost glide” där själva farkosten sitter på toppen av en konventionell missil. Skillnaden är att den lösgörs innan missilen lämnar atmosfären. Bomben flyger sedan på egen hand i extremt hög fart mot målet.

PGS-stridsspetsen beter sig på ett helt annat sätt än kärnvapenmissiler, vilket innebär att andra kärnvapenmakter inte behöver få panik. Samtidigt gör ett annorlunda flygmönster projektilen svår att identifiera för dagens luftvärn. Därmed är den ett utmärkt vapen för att slå ut fiendens avskjutningsplatser i ett ”first strike-scenario”.

Utvecklingen av vapen som är ”hypersonic” har dock en del svårigheter att övervinna. De enormt höga hastigheterna gör farkosten svår att styra, vilket ger en sämre precision. Till detta alstras extrema temperaturer på omkring 1 000 grader Celsius. Ryssarnas supersnabba vapen heter YU-7 – och Kina har tidigare testat sin DF-ZF.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt