”Jag vill knuffa industrin framåt”

2019-10-10 06:00  
Steven Cheung grundade Recyctex 2014 för att erbjuda textilindustrin mer hållbara alternativ, främst i form av textilier av återvunnet material.Foto: Ania Obminska

Inom fem år blir återvunna material en verklig massindustri. Det tror Steven Cheung, grundare av Recyctex, som har gjort återvunna tyger åt bland annat H&M, Tretorn och Zara.

Återvunna material står för ett fåtal procent av klädindustrins tillverkning, enligt en analys av Circular Fibres Initiative. Så lär det inte förbli så länge till, tror Steven Cheung. Han är grundare av det kinesiska textilbolaget Recyctex, som tillverkar just återvunna material.

– Jag tror att det här kommer att bli en massindustri inom fem år och stå för en tredjedel av marknaden, säger Steven Cheung när Ny Teknik träffar honom under Copenhagen Fashion Summit i maj.

Steven Cheung har sett en stor förändring de senaste åren i vår syn på avfall. Detta inte minst i hemlandet Kina, som nyligen har förbjudit avfallsimport.

Läs mer: Bara några få procent av textilierna är återvunna

– Nu har vi bättre miljöregleringar på plats i Kina och striktare regler för att kontrollera föroreningar, berättar Steven Cheung.

Det här bidrar till ett ökat intresse för återvunna material, något Steven Cheung har jobbat med sedan 2007. Han berättar att det i början var svårt att förklara för klädföretag varför återvunna material var ett bättre alternativ än jungfruliga material. Men med tiden började allt fler ställa nyfikna frågor. Steven Cheung började få flera mejl per dag från både företag och formgivare som ville veta mer om materialen.

Vill erbjuda mer hållbara alternativ

Steven Cheung såg en öppning och grundade Recyctex 2014. Målet var att skapa ett varumärke som kunde erbjuda textilindustrin mer hållbara alternativ.

– Vi definierar oss själva som ett innovativt textilföretag som erbjuder hållbara lösningar för varumärken och formgivare. Vår kärnverksamhet är tillverkning av återvunna textilier gjorda av plastflaskor och fisknät, men vi tänker hela tiden på hur vi kan skapa fler hållbara produkter, berättar han.

Läs mer: ”Är ni hållbara? Upp till bevis!”

Att göra återvunnen polyester eller nylon är relativt enkelt. Metoden går ut på att smälta ner gamla pet-flaskor eller fisknät så de kan spinnas om till nya fibrer. Recyctex gör också bionedbrytbara material.

– Ytterkläder kan ha ett skyddande laminat som inte går att bryta ned, så vi tittar på hur vi kan skapa ett alternativ som är bionedbrytbart. Vi har en hittat produkt gjord av majsstärkelse som är just det, och helt biobaserat.

Hittills har Recyctex bland annat haft H&M, Tretorn och Zara på kundlistan.

Priset största hindret

Det som hindrar återvunna material från att få ett riktigt brett genomslag i dag är framför allt kostnaden, menar Steven Cheung.

– Många varumärken vill ha det återvunna materialet till samma pris som det jungfruliga. Priset har sjunkit mycket de senaste åren, men det finns fortfarande en stor marknad för de billigare fossilbaserade materialen.

Det är svårt att veta hur länge det kommer att fortsätta vara så, inte minst för den som arbetar inom klädindustrin i Kina. Mycket kan hända där, på kort tid.

– Den kinesiska marknaden rör sig väldigt snabbt. Du kan inte förutse vad som kommer att ske nästa år, berättar Steven Cheung.

En vanligt förekommande kritik mot återvunna material är att de inte riktigt motsvarar förväntningarna sett till kvalitet. Men Steven Cheung menar att återvunna material redan i dag är jämförbara med jungfruliga. Fördelen är också att alternativet öppnar för en mer cirkulär affärsmodell för modeindustrin, där gamla produkter får ett andra liv i stället för att förbrännas eller läggas på deponi.

– Jag vill knuffa modeindustrin framåt med hjälp av hållbara material, säger Steven Cheung.

Recyctex gör textil av pet-flaskor

Det kinesiska textilbolaget Recytex grundades 2014 av Steven Cheung, som har jobbat med återvunna material sedan 2007.

Recyctex utformar och tillverkar framför allt återvunna material, som återvunnen polyester från pet-flaskor och återvunnen nylon från fisknät. Men bolaget gör också biobaserade och bionedbrytbara material av majsstärkelse.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt