Här är den nya sortens minireaktor – flytandes på vattnet

2022-11-02 13:00  

Två nordamerikanska bolag har presenterat ett koncept för ett nytt sorts kärnkraftverk som är både flyttbart och flytande.

Intresset för små modulära reaktorer (SMR) fortsätter vara stort och flera länder ser det som en potentiell lösning på de växande energibehoven. Nu presenterar amerikanska Nuscale och kanadensiska Prodigy en SMR-reaktor som flyter på vattnet. 

Nuscale har flera SMR-koncept och fick under sommaren ett tillstånd för ett av sina markbudna koncept från den amerikanska strålsäkerhetsmyndigheten Nuclear Regulatory Commission. Det är den första SMR:en som blivit fullt godkänd av myndigheten.

Tillsammans med Prodigy, som specialiserar sig på flyttbara kraftverk, har Nuscale sedan 2018 arbetat för att utveckla ett nytt koncept – en flytande anläggning. Och nu har de presenterat ett koncept över hur den skulle kunna se ut. 

Lösningen är skalbar

Precis som den markbundna varianten av Nuscales SMR är den flytande varianten skalbar. Den kan innehålla en till tolv reaktormoduler för att generera en maximal elektrisk kapacitet på 924 MW. 

En av fördelarna med flytande SMR:er är att de kan tillverkas direkt i varv och sen flyttas till den plats där kraftverket ska användas. På så vis kan tiden från konstruktion till påbörjad elproduktion kortas ner.

När det flytande kraftverket har skeppats till sin slutdestination förankras anläggningen inom en skyddande hamn innan elproduktionen sätter i gång. Efter att kärnkraftverket gjort sitt kan det  skeppas i väg till en annan plats för säker avveckling.   

Ryssland utvecklar fler flytande kärnkraftverk 

Ryssland har i dag det enda flytande kärnkraftverket i bruk. Anläggningen vid namn Akademik Lomonosov ligger utanför staden Pevek dit den levererar 70 MWe med hjälp av två reaktorer. 

Konstruktionen av en ny rysk flytande anläggning som är 140 meter lång, 30 meter bred och levererar 105 MWe har nu också påbörjats i Kina. I dagsläget är planerna att tillverka fyra anläggningar som ska användas för att försörja gruvbrytning i ryska Arktis med el. 

Fakta: Sturgis – världens första flytande kärnkraftverk

Under andra världskriget utvecklade USA en sorts fraktfartyg kallade Libertyfartyg. Ett av dessa skepp hette SS Charles H. Cugle och sjösattes 1945. 1963 började den amerikanska armén konstruktionen av en kärnreaktor i fartyget och det döptes om till Sturgis. Fartyget blev den första flytande kärnreaktorn och testades vid Fort Belvoir i fem månader i januari 1967 innan skeppet togs till panamakanalzonen där det försörjde militär och civila med el från 1968 till 1975. 

Bill Burrau

Mer om: SMR Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt