Här är de tre felen bakom Gotlands strömavbrott

2018-09-07 11:17  

Moderniseringen av likströmsförbindelsen till Gotland har lett till flera strömavbrott på hela ön. Tre olika typer av fel har varit orsaken.

Gotland har drabbats av upprepade strömavbrott under helgen och i början av veckan, vilket Ny Teknik har berättat om. Avbrotten har uppstått under arbetet med att byta ut kontrollanläggningen till likströmsförbindelsen till ön.

Gotlands elförsörjning är sårbar på grund av att det endast finns en elförbindelse, i form av två kablar för högspänd likström, mellan ön och fastlandet.

Under arbetet med att byta ut kontrollanläggningen har först den ena kabeln och därefter den andra kopplats ur. Men i helgen var båda kablarna ur drift och öns elförsörjning kom från lokal reservkraft.

– När vi kör med en kabel har vi bara ett ställverk på högspänningssidan. Då har vi ingen redundans. Får du ett fel på utrustningen någonstans blir det strömavbrott, berättar Jan Karlsson, vd på det gotländska elbolaget Geab.

Kan snabbare skifta överföringsriktning

Enligt honom berodde de olika avbrotten på tre olika orsaker. Ett fel uppstod på grund av ett åsknedslag, några avbrott orsakades av felaktiga inställningar i den nya kontrollanläggningen och ytterligare några berodde på misstag i samband med moderniseringsarbetet.

– Vi har en komplicerad anläggning med 200 kontrollskåp fulla med teknisk utrustning, kablar och reglerutrustning. Gör man ett felgrepp och tar en felaktig kabel så är risken stor att det blir strömavbrott, vilket har skett vid ett antal tillfällen.

Den gamla kontrollanläggningen byts ut för att den börjar nå sin tekniska livslängd och riskerar att orsaka störningar framöver. Med den nya kontrollanläggningen ska elförsörjningen tryggas för ytterligare 20-25 år.

Läs mer: Här är orsaken till Gotlands strömavbrott

Den nya anläggningen ska också göra det möjligt att snabbare skifta överföringsriktning på de båda likströmskablarna. I dag tar det ungefär två sekunder att byta håll på en kabel, medan det ska gå på en halv sekund med den nya anläggningen.

Dessutom är den nya kontrollanläggningen anpassad för anslutning till ett energilager. Vattenfall håller på att undersöka möjligheten att använda energilager så att det ska bli möjligt att bygga mer vindkraft på Gotland.

– Med ökad elproduktion behöver man ha ett energilager eller en annan lösning så att man kan skicka in energi när man ska vända effektriktningen på kablarna, säger Jan Karlsson.

Granskar olika typer av batterier

Ett energilager skulle också kunna hjälpa till så att effektriktningen inte behöver skiftas allt för ofta.

– Om vi har en situation när vi ligger nära nollutbyte med fastlandet och vinden blåser i byar och mojnar om vartannat, kanske vi måste vända riktningen flera gånger i minuten. Då skulle vi i stället kunna använda energilagret för att skjutsa i eller ta ut energi, så att vi får en balansering som ökar driftsäkerheten, säger Jan Karlsson.

Men än finns inga beslut fattade om något energilager. Bedömningen hittills är att ett lager kommer att kosta under 300 miljoner kronor och tidigast kan vara på plats år 2021.

Vattenfall granskar olika typer av energilager, både litiumjonbatterier och blybatterier, samt även kombinationer med superkondensatorer.

Hälften kommer från vinden

Gotland använder ungefär 1 TWh elektricitet per år. Öns vindkraftverk och import från fastlandet står för cirka hälften var. Under 2017 kom 554 GWh från vindkraft och 1,7 GWh från solceller.

Det finns 143 vindkraftverk, med en sammanlagd installerad effekt om 182 MW, på Gotland.

Elförbindelsen för högspänd likström mellan Gotland och fastlandet togs i drift 1954. De nuvarande likströmskablarna installerades på 1980-talet och har en kapacitet om 130 MW vardera. I dag finns ingen utrustning från 50-talsanläggningen kvar.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt