Här är bästa tipsen inför utvecklingssamtalet

2018-10-15 09:13  
Foto: Anna-Lena Ahlström, Andriy Popov / Alamy

Dags för utvecklingssamtal? Se det som ett tillfälle att tänka igenom vad du vill i livet, karriären och på jobbet. Det kan kännas jobbigt men med några enkla knep kommer du framåt. Är du väl förberedd ökar chansen att utveckla karriären dit du vill.

Det bästa med utvecklingssamtalet är att det ger chef och medarbetare ett designerat planerat tillfälle att prata med fokus på medarbetaren, konstaterar karriärexperten Charlotte Hågård.

– För medarbetaren handlar det om var du har varit, var du är nu och vart du ska. Det är ditt samtal!

Vanligaste misstaget är att vara dåligt förberedd och att inte ta inte tillfället ordentligt i akt, enligt Charlotte Hågård. Målet med förberedelserna är att få en uppfattning om vad du vill.

– Ta dig tid att förbereda dig och gör det i god tid. Uppdatera dig genom att titta igenom anteckningar från förra utvecklingssamtalet. Har du gjort det du skulle? Har du nått dina mål?

Tänk igenom hur du vill utvecklas, till exempel genom nya arbetsuppgifter eller avdelningar. Gör också en lista på vad du vill ta upp under samtalet med chefen.

– Vad vill du ha ut av samtalet? Gå igenom hur det senaste året har sett ut för din del, har du nått dina mål? Vad gör du idag? Vad vill du framåt? Vilka är dina nya mål? Tänk både på kort och lång sikt.

Sätt upp mål

För att det du gör nu verkligen ska leda till det du vill i framtiden är Charlotte Hågårds råd är att ha tre mål, om sju, tre, respektive ett år.

– Sätt upp ett livsmål som säger vilken typ av liv vill du leva om sju år. Bestäm vilket mål du har för karriären om tre år. Och sätt upp ett mål för vilket jobb du vill ha om ett år.

För att ta reda på vad du vill behöver du avsätta tid. När det känns svårt att sätta upp mål är en metod att tänka inåt-utåt-framåt.

– Blicka först inåt och fundera på dig själv och var du är idag. Du är inte samma person som när du började på företaget. Vad är viktigt för dig? Vad är intressant? Vad har du för kompetens?

När du vet vad du vill jobba med handlar det om att se till att skaffa rätt kompetens och nätverk.

– Vänd dig utåt mot organisationen. Förhoppningsvis finns det möjligheter att utveckling din kompetens och karriär internt.

– Se framåt. Gör en plan och bestäm dig för en strategi för att nå dit du vill. Det är den du sedan ska prata om med chefen.

Din karriär är i dina händer

När du kommer till utvecklingssamtalet är det viktigt att ha en egen idé om vad du vill göra och vart är du på väg i din karriär, betonar Charlotte Hågård.

– Många går och sätter sig på utvecklingssamtalet och hoppas på det bästa. Tror inte att du ska få en plan från din chef. Så fungerar det inte längre. Du måste ha en egen idé. Din karriär är i dina händer.

Vill du förändra din situation måste du agera för din sak och kunna motivera varför du ska gå en utbildning eller göra någon annan typ av utvecklingsaktivitet. En chef vill alltid se att det medarbetaren gör leder till något bättre på jobbet, eller att det förbereder för nästa steg.

– Du måste ha goda argument som är länkade till din egen utveckling men också visar varför det är bra för företaget. Var utvecklingsorienterad – det är viktigt.

Läs mer: Fem frågor som gör dig till vinnare på anställningsintervjun

Om chefen har negativ feedback så lyssna och fundera på om det ligger något i det. Kanske bör ni göra en plan för att rätta till det.

Utvecklingssamtalet är även ett tillfälle för chefen att få feedback. Tänk igenom i förväg vad som är positivt hos chefen och vad som kan utvecklas, så är du beredd på frågan vad tycker du om mig?.

– Samtidigt gäller det att se till att inte chefen tar upp all luft – det är också ett starkt skäl att förbereda sig, säger Charlotte Hågård.

Det kan ett bra utvecklingssamtal ge:

 • En tydlig bild av vart du är på väg
   
 • Hjälp att göra en karriär- och kompetensutvecklingsplan
   
 • En bättre relation med chefen
   
 • Tydligare mål
   
 • Hjälp att lägga fokus och energi på rätt saker
   
 • Gör du något mindre bra kan du få hjälp att justera det
   
 • Du får äntligen prata om dig själv och sätta fokus på frågor som är viktiga för dig

Karin Myrén

Mer om: Karriärtips

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt