Hackerattack tvingar hundratals Coop-butiker att hålla stängt under helgen

2021-07-03 08:29  

Livsmedelskedjan Coop drabbades under fredagskvällen av it-problem, vilket tvingade majoriteten av kedjans 800 butiker att hålla helt stängt under lördagen. Under söndagen öppnar dock några av butikerna.

Texten uppdateras

Kunderna kan helt enkelt inte betala, vilket gör att många av Coops butiker tvingades hålla helt stängt under lördagen. Under söndagen öppnar några hundra butiker - men tar bara emot betalningar genom kedjans mobilapp "Scan and Pay". Det meddelar Coop på sin webbsida.

– En av våra leverantörer har drabbats av en it-attack på sina servrar. Vi upptäckte det genom att vårt kassasystem inte fungerade, men det är inte kassasystemet i sig som är problemet. Det är en stor störning som rent tekniskt är svår att åtgärda omgående, vilket gör att vi rekommenderar våra butiker att hållla stängt under lördagen, säger Therese Knapp, presskommunikatör på Coop, till Ny Teknik.

Verktyg för fjärrkontroll av kassasystemen hackat

Coops leverantör Visma Esscom bekräftar att attacken är inriktad mot mjukvara från företaget Kaseya. Mjukvaran används för att fjärrstyra och uppdatera butikernas kassasystem - och Coop är bara en av många kunder som har drabbats. Även Apoteket Hjärtat, ST1 och Plantagen är i viss utsträckning påverkade. SJ har också drabbats i form av att resenärer för tillfället inte kan betala med kort i tågens bistrovagnar.

– Syftet kan vara en vanlig ransomwareattack, alltså att antagonisterna vill ha pengar från fjärrkontrollprogramvarubolaget. Men det kan även tänkas att det är ett eller flera av bolagets kunder som antagonisterna är ute efter, säger Patrik Fältström, it-säkerhetsexpert, till Ny Teknik.

Läs mer: Webbplatsen för covidbevis är oskyddad mot kapare – ”Hur har man missat detta?”

Enligt honom är det svårt att få kassorna att fungera om de är beroende av fjärrkontrollprogramvaran.

Lösningen: Frikoppla kassorna från fjärrkontrollen

– Man skulle kunna tänka sig att kassasystemen frikopplas från fjärrkontrollsystemet, men kassorna verkar vara beroende av den här programvaran och det är lite otrevligt, säger Patrik Fältström.

Läs mer: Efter Bauhausattacken – ”Detaljhandeln är särskilt utsatt”

Problemen började redan under fredagskvällen och för närvarande finns ingen prognos för när problemet är åtgärdat.

– Detta är oerhört tråkigt, men vi jobbar för att lösa problemen så snart som möjligt, säger Therese Knapp.

Attacken drabbar dock inte alla Coops butiker. Butikerna i Värmland, Norrbotten, Oskarshamn, Tabergsdalen, Gotland och Varberg har öppet som vanligt.

Läs mer: Skapar eget cybersäkerhetscentrum och träningsanläggning för cybersäkerhet

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt