Friskas blodplasma ger hopp till sjuka patienter

2020-03-31 07:39  
Foto: Isabell Höjman/TT

Svenska forskare ska pröva att ge både blodplasma och antikroppar från personer som tillfrisknat från covid-19 till svårt sjuka patienter, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Rön från Kina visar att antikroppar i plasman har förbättrat tillståndet för ett fåtal patienter. Studien har publicerats i den amerikanska tidsskriften Journal of the American Medical Association (Jama).

– Det är en ganska liten studie, men den pekar på att det finns en möjlighet att plasman från individer som genomgått infektionen faktiskt skulle kunna förbättra tillståndet för de här patienterna, säger Lennart Hammarström, senior professor vid Karolinska Institutet, till Ekot.

Metoden har prövats tidigare, bland annat vid utbrotten av sars och mers, och har visat att sjukdomarna kan få ett mildare förlopp.

Läs mer: Stora utmaningar att masstesta svenskar för corona

Förutom det försök med blodplasma som planeras vid Karolinska Institutet vill de svenska forskarna även ta fram enbart de antikroppar som plasman innehåller. Det kan ges till sjuka men också till friska i förebyggande syfte.

Forskarna inväntar nu tillstånd från Etikprövningsmyndigheten innan försöken kan inledas.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt