Finska Solar Foods: ”Vi gör världens mest hållbara protein”

2022-11-10 06:00  

Mata in luft, vatten plus el – och ut kommer ett proteinpulver. Det nya livsmedlet heter Solein och har utvecklats av finska Solar Foods. Nu har pulvret fått grönt ljus som livsmedel på en första marknad.

Solein tillverkas av mikrober och luft och kan användas i pasta och vegokorvar såväl som i foder för boskap och fiskodlingar. Det gulbruna pulvret är världens mest hållbara protein, enligt det finska uppstartsföretaget Solar Foods. 
- Vi frikopplar matproduktion från jordbruk genom att låta en mikrob, som du hittar i naturen, växa genom jäsning. Du kan tänka på mikroben som en växt, men istället för att använda jordbruksmark, vatten och gödningsmedel så matar vi mikroben med luft och el för att få den att växa, sade medgrundaren Petri Tervasmäki på mässan Nordic Food Industry i oktober. 

Koldioxid från luft blir huvudingrediens

Solar Foods, som grundades 2017, är nu redo att skala upp produktionen i en demofabrik utanför Helsingfors. Anläggningen byggs av den tyska koncernen GEA, som tillverkar processteknik till livsmedelsindustrin.  

- Att producera proteinkällor i bioreaktorer är inget nytt, det gör många uppstickare i livsmedelsbranschen. Det ovanliga med Solar Foods är att de använder koldioxid som kolkälla istället för vegetabiliska kolhydrater, som måste odlas på fält, säger Daniel Frosterud, som är GEA:s säljchef i Sverige och Finland, till Ny Teknik. 

Solar Foods bioreaktorer påminner de stora jästankarna som finns i bryggerier. Därinne växer mikrober som matas med koldioxid, kvävgas, syrgas och vätgas. Koldioxid och kvävgas fångas in direkt från luften, medan syr- och vätgas produceras genom elektrolys som spjälkar vatten. För att bygga proteiner krävs även en skvätt näringsämnen som kalcium, fosfor och kalium. Dessa ingredienser kan inte hämtas ur luften utan får tillsättas. För att soleinet ska bli så hållbart som företaget lovar måste elen till elektrolysör och annan processutrustning vara förnybar.  

Hösten 2023 ska den nya demofabriken vara i drift. Men att gå från labbskala till större volymer har alltid sina utmaningar. Det är liknande problemställning som om man skulle tiofaldiga sitt brödrecept hemma i köket. För att frallorna ska bli lika bra som vanligt måste man skruva lite på jästider, temperatur, mjölmängd och knådning.  

På liknande sätt måste bioreaktorn designas och kontrolleras noggrant när volymerna skalas upp. Koncentrationen av näringsämnen, temperatur och en rad andra parametrar måste hela tiden vara rätt. Allt för att mikroberna ska trivas och växa.

Tuffa krav på pulver

Den biomassa som bildas pastöriseras, separeras, avvattnas och torkas till sist till ett pulver. Att få till ett pulver som går lätt att hantera är också en utmaning. Daniel Frosterud jämför med hemmaköket igen. 

- Att dosera strösocker är mycket lättare jämfört med att hälla upp lagom mycket vetemjöl eller farinsocker. Ett pulver i livsmedelsindustrin får varken damma, fastna eller klumpa sig. Det ska vara lätt att transportera, packa, dosera och blanda med andra ingredienser, säger han.  

I Solar Foods nya anläggning ska en sprejtork säkerställa de rätta pulveregenskaperna. Den flytande proteinvätskan sprejas då ut ur en dysa i toppen av en cylinderformad kammare. Varmluft blåser in, och innan dropparna träffar kammarens vägg måste de ha torkat till lagom stora partiklar, som ger ett fririnnande pulver. 

Innan soleinet hamnar på våra tallrikar måste det godkännas som livsmedel. Solar Foods fick grönt ljus från myndigheterna i Singapore i slutet av oktober, och har ansökt om tillstånd i bland annat EU och Storbritannien.  

Fakta: Solein. 

  • Solein är ett proteinpulver som innehåller alla essentiella aminosyror. Proteinhalten är 65–70 procent. 
  • Pulvret kan användas som proteinkälla i alla möjliga livsmedel, exempelvis pasta, snacks och alternativprodukter till mjölk och kött.  
  • Tillverkningen kräver varken djur eller fotosyntes hos växter och är helt oberoende av jordbruk, väder och klimat. Pulvret skulle till och med kunna produceras i rymden. 
  • Solar Foods, som grundades 2017, bygger på forskning från det finska, statliga forskningsbolaget VTT och det tekniska universitetet i Villmanstrand och Lahtis, LUT. 

Källa: Solar Foods. 

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt