Premium

Finska Solar Foods: ”Vi gör världens mest hållbara protein”

Mata in luft, vatten plus el – och ut kommer ett proteinpulver. Det nya livsmedlet heter Solein och har utvecklats av finska Solar Foods. Nu har pulvret fått grönt ljus som livsmedel på en första marknad.

Publicerad Uppdaterad

Solein tillverkas av mikrober och luft och kan användas i pasta och vegokorvar såväl som i foder för boskap och fiskodlingar. Det gulbruna pulvret är världens mest hållbara protein, enligt det finska uppstartsföretaget Solar Foods. 

– Vi frikopplar matproduktion från jordbruk genom att låta en mikrob, som du hittar i naturen, växa genom jäsning. Du kan tänka på mikroben som en växt, men i stället för att använda jordbruksmark, vatten och gödningsmedel så matar vi mikroben med luft och el för att få den att växa, sade medgrundaren Petri Tervasmäki på mässan Nordic Food Industry i oktober. 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här