Fält med solfångare ska värma fjärrvärmevatten

2020-05-29 06:00  

Ett stort fält med solfångare ska byggas i Härnösand för att värma vatten till fjärrvärmenätet. Energimyndigheten stöttar satsningen med åtta miljoner kronor.

Det är koncentrerande solfångare från Härnösandsföretaget Absolicon som ska placeras på ett 3 000 kvadratmeter stort fält. Solfångarna beräknas ge 1 GWh solvärme per år och hela installationen ska vara klar i slutet av 2021.

Enligt Absolicon blir anläggningen Europas största solvärmefält för fjärrvärme med koncentrerande solfångare. Syftet är att demonstrera att tekniken fungerar för fjärrvärme även i lite större skala.

Läs mer: Här byggs Sveriges största solcellspark

Energimyndighetens stöd täcker halva investeringen, som totalt går loss på cirka 16 miljoner kronor. Resten ska Absolicon stå för. Umeå universitet och forskningsinstitutet Rise deltar i projektet och ska utvärdera anläggningens funktion.

Liknande teknik med solfångare finns redan installerad i flera städer i Danmark för att ge värme till fjärrvärmenäten. Där finns också säsongslager som kan spara solvärmen från sommar till vinter.

Absolicons koncentrerande solfångare. Foto: Absolicon

Men enligt Absolicon har den solfångarteknik som användes i Danmark haft svårt att klara de höga temperaturer som finns i de svenska fjärrvärmenäten. Absolicons koncentrerande solfångare, som med hjälp av en silverspegel fokuserar ljuset i en smal linje mot ett mottagarrör fyllt med trycksatt vatten, kan däremot ge temperaturer upp till 160 grader Celsius.

Säsongslager i en grop i marken

Även om solvärmefältet i Härnösand blir stort kommer installationen bara att svara för en fjärdedel av värmebehovet i stadens fjärrvärmenät mitt på dagen en vanlig sommardag.

Joakim Byström, vd på Absolicon, hoppas att fältet ska leda till en ännu större anläggning i framtiden.

– I Härnösand skulle en solfångaranläggning tio gånger så stor som demonstrationsanläggningen och ett säsongslager som kan lagra solvärme från sommar till vinter innebära att man helt kan sluta elda bränslen i värmeverket under sommarhalvåret, säger han.

Läs mer: Fortsatt boom för solcellsanläggningar i Sverige

Ett sådant säsongslager kan skapas genom att en djup grop i marken kläs invändigt med en presenning, en så kallad vattentät liner, och täcks ovanpå med ett lock av frigolit.

– Om vi fick drömma skulle vi i nästa steg bygga ett fält om 60 000 kvadratmeter som har säsongslager så att man kan använda värmen även när solen inte lyser. Men då blir det en betydligt större investering, säger Joakim Byström.

I Härnösandsfabriken finns en produktionslina för tillverkning av solfångare. Foto: Absolicon

Absolicons affärsidé är egentligen att tillverka och sälja maskinerna som ska producera koncentrerande solfångare som sedan kan ge varmvatten eller ånga till olika typer av industrier. Maskintillverkningen sker i företagets fabrik i Härnösand. En produktionslina har hittills sålts och levererats till Kina.

Företaget har också tecknat avtal om att sälja solfångare till Saudiarabien och Moçambique, där tekniken ska utvärderas för avsaltning och flasktvätt. Men några solfångare har ännu inte levererats dit.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt