Enorm satsning ska rädda USA:s knackiga kärnkraft

2022-04-21 10:07  

Landets kärnkraft har en så dålig lönsamhet att hälften av USA:s reaktorer riskerar att stängas ner. Nu pumpar Joe Bidens regering in 56,7 miljarder kr för att hålla dem vid liv.

Totalt 93 reaktorer står för en femtedel av USA:s elproduktion, och den nu sittande administrationen ser kärnkraften som en avgörande pusselbit i landets energiomställning – bland annat med målsättningen att ha en kolfri elproduktion till 2035.

Men många kärnkraftverk har haft svårt att hålla uppe sin konkurrenskraft i förhållande till naturgas samt förnybara energikällor. Amerikanska energimyndigheten har flaggat för att så många som hälften av landets reaktorer kan tvingas stänga ner på grund av en dålig lönsamhet. Det rapporterar Bloomberg

Ekonomiska problem ligger bakom tidigare nedstängningar av ett dussintal reaktorer, och övergången till naturgas har gett ökade utsläpp kopplade till elproduktionen. Men nu ska den negativa trenden bromsas – förhoppningen är att the Civil Nuclear Credit Program ska kunna blåsa liv i kärnkraftverkens ekonomi.

Läs mer: Därför satsar Energimyndigheten på kärnkraft – trots mål om förnybar el

För ändamålet har programmet tilldelats 6 miljarder dollar som anläggningarna nu kan ansöka om. Potten motsvarar 56,7 miljarder kronor.

– USA:s kärnkraftverk bidrar med mer än hälften av vår koldioxidfria el, och president Biden är fast besluten om att hålla de här anläggningarna aktiva för att kunna nå våra mål om ren energi. Vi använder alla tillgängliga verktyg för få det här landet att drivas på ren energi till 2035, och i det ingår att prioritera vår existerande kärnkrafts-pool för att ge långsiktig tillgång till en utsläppsfri elproduktion såväl som ekonomisk stabilitet för de regioner som bedriver det här viktiga arbetet, säger energiministern Jennifer M Granholm i energimyndighetens pressmeddelande.

Hur mycket stöd har Joe Bidens mål och metoder bland skattebetalarna? En enkät som genomfördes i januari av Pew Research Center visar att 69 procent av amerikanerna står bakom ambitionen att USA ska vara klimatneutralt 2050. Men bara 35 procent anser att man bör ge federalt stöd till kärnkraften, medan var fjärde person tvärtom tycker att staten borde motarbeta kärnkraften. Bland deltagarna svarade 37 procent att man från federalt håll varken bör göra insatser för eller emot kärnkraft. Det ska dock sägas att undersökningen genomfördes innan Rysslands invasion av Ukraina, som ju har gett ett nytt perspektiv på energiförsörjningen.

John Edgren

Mer om: Kärnkraft USA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt