Efter solceller – Ikea kan börja sälja elbilsladdare

2018-11-01 06:00  

Hösten 2019 ska Ikea börja sälja solceller i alla de länder där företaget finns. Nu överväger möbelföretaget också att lansera hemladdare för elbilar.

Ikea har som få andra företag möjlighet att ge en viss produkt ett brett genomslag. Därför steg nog förväntan hos många solelsfrälsta när inredningsjätten 2014 började sälja solceller i Storbritannien.

Läs även våra andra två artiklar om Ikeas produktutveckling:

Läs mer: Därför satsar Ikea stort på smarta högtalare

Läs mer: Ikea har fördubblat antalet ingenjörer på fem år

Numer har de expanderat försäljningen även till Schweiz och Nederländerna, Belgien och Polen. Nyligen berättade företaget att de har startat försäljning även i Tyskland under oktober.

– Vi har lärt oss mycket under de här åren. Det första är att om folk får möjlighet att installera solceller på ett enkelt och kostnadseffektivt vis så hoppar de på tåget. De får kontroll över sin energikälla, säger Alejandro Castro Pérez, chef för affärsområdet solceller på Ikea.

Vi befinner oss på Ikeas så kallade globala mötesplats Hubhult intill varuhuset i utkanten av Malmö. Den toppmoderna byggnaden är så långt ifrån ett trist kontor man kan komma, med mängder av annorlunda arbetsytor. Byggnadens stora glaspartier sägs representera transparens.

Topp tre på solcellsmarknaden

Men transparensen sträcker sig inte till att berätta om hur många solcellssystem eller paneler som Ikea har sålt.

– Vi har växt med 300 procent jämfört med förra året. Vi vill på grund av vår policy inte förtydliga antalet system, men räknar man antalet paneler så rör det sig om tiotusentals. Vi tillhör topp tre på respektive marknad, säger Alejandro Castro Pérez.

På frågan när Ikea börjar sälja solpaneler i svenska varuhus svarar han ”väldigt snart”, men vill inte precisera det närmre.

– Sverige är en stor marknad för oss. Målet är att ha lanserat solceller på alla marknader år 2025. Men det är en komplicerad övning. Vi vill erbjuda enkla lösningar men processen att komma dit är komplicerad, säger han.

Läs mer: Ikea har fördubblat antalet ingenjörer på fem år

Ikeas syn på framtidens energisystem sträcker sig dock längre än till enbart solceller.

– Vi ser solpaneler som en ingång till framtidens energisystem. Kärnkraft är förstås bättre än kol och gas när det gäller utsläpp av koldioxid, men det är förenat med stora risker för samhället, säger Alejandro Castro Pérez.

– Det kommer fortsatt att finnas centraliserad kraftproduktion. Men det bästa är att involvera alla i elproduktionen. Varje hus har potential som i dag inte utnyttjas, fortsätter han.

I Storbritannien och Schweiz säljer företaget sedan i fjol även hembatterier. Ett sådant gör det möjligt att spara den producerade elenergin till natten i stället för att sälja tillbaka den ut på nätet, vilket sällan är fördelaktigt ekonomiskt.

– Hemlagring börjar bli allt viktigare, särskilt på mogna solcellsmarknader som Tyskland. Ju mer du kan konsumera av din egen produktion desto bättre.

Vill skapa en unik marknad för elbilsladdning

Steget därifrån till en elbil som tankas med egenproducerad solel är heller inte särskilt långt. Ikea undersöker därför möjligheten att även börja sälja en hemlösning för elbilsladdning.

– Vi märker att det finns en stark korrelation mellan människor som är intresserade av solceller, lagring och laddning av elbilar. När elbilar blir vanligare tror vi att det kan bli ett bra tillägg på vissa marknader.

När kommer ni att ta beslut om det?

– Vi har inget särskilt datum i åtanke. Först vill vi göra några fler undersökningar, men inom de närmsta sex månaderna. Lösningarna finns, utmaningen är att göra det kostnadseffektivt. Men vi vill göra det på ett unikt sätt.

Hur unikt?

– Det är inget jag kan dela med mig av just nu. Det handlar om enkelhet och ett holistiskt synsätt och inte enbart om en laddbox utan mer än så, säger han.

Ikeas styrka ligger i fallet solceller inte i förmågan att driva den tekniska utvecklingen utan i potentialen att nå breda konsumentgrupper. Därför intar företaget ett ”agnostiskt” synsätt när det kommer till teknik, och arbetar med flera olika leverantörer. Hembatterierna i Storbritannien levereras till exempel av koreanska batterijätten LG Chem. Diskussioner pågår också med flera olika batteritillverkare.

– Huvuddelen av ingenjörskonsten kommer från våra leverantörer. Vi vill inte bli en tillverkare. Andra gör det bättre än oss, säger han och tillägger att det åtminstone gäller för överskådlig framtid.

Läs mer: Därför satsar Ikea stort på smarta högtalare

Ikeas styrka ligger också i förmågan att paketera och tillgängliggöra en produkt. Inte minst när det som i det här fallet rör sig om en relativt komplicerad sak, i alla fall jämfört med garderober och skåp som kunden får montera ihop själv. Därför läggs också stor vikt vid att man inte bara köper själva hårdvaran utan ett helt paket inklusive installation, vilket görs av en partner. Samt paradgrenen förstås: att pressa priset hos leverantörerna genom stora inköpsvolymer.

– Solceller har två problem: Inköpspriset som är beroende av volymer samt den komplicerade installationen. Ikea kan hjälpa till med båda, säger han.

Fakta: Ikeas solcellssatsning

Började sälja solceller i Storbritannien 2013. Har sedan dess utökat försäljningen till Nederländerna, Schweiz, Polen, Belgien och alldeles nyligen även till Tyskland. Samarbetar med bland andra Solarcentury kring installation.

Batterier för hemlagring började säljas i fjol. Säljs ännu så länge i Storbritannien och Schweiz.

Överväger att också erbjuda installation av laddboxar för elbilar.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt