Dubbla solceller ska fånga reflektioner

2018-08-30 12:49  

PREMIUM. En annorlunda solcellspark har byggts på universitetsområdet i Piteå. Här finns dubbelsidiga solceller som kan ta vara på solens strålar både på fram- och baksidan.

117 solcellspaneler är monterade i ett böljande mönster i olika vinklar och väderstreck intill vägen Norra Ringen.

Träställningarna som håller panelerna liknar stora solstolar, där tyget har ersatts av monokristallina solceller som kan absorbera solljus både på fram- och baksidan.

Utformningen har tagits fram av Björn Ekelund, arkitekt och lektor vid Luleå tekniska universitet, och hans designteam.

Parken kallas för Solvåg och ska tjäna både som en mötesplats för allmänheten och som en storskalig forskningsanläggning.

Forskningsinstitutet Rise ETC ska följa elproduktionen för varje enskild panel, för att till exempel se vilka vinklar som är bäst. Via sensorer kan forskarna följa lufttemperatur, vind och solinstrålning i olika vinklar.

– Vi är också intresserade av att titta på snö och undersöka vilka vinklar som blir snöfria fortast och hur mycket snön reflekterar solljuset, säger Anna Malou Petersson på Rise ETC.

Dubbelsidiga solpaneler producerar mer el

Fördelen med dubbelsidiga solcellspaneler är att de kan fånga upp reflektioner av solljuset. På så sätt kan de producera mer el än vanliga ensidiga solcellspaneler.

Men när elproduktionen ska beräknas är reflektionen komplicerad att simulera. Genom mätningar vid Solvågsparken hoppas forskarna kunna utvärdera hur väl simuleringsmodellerna stämmer med verkligheten.

Även trädäcket som solpanelerna står på kommer att bli föremål för forskning. Däcket består av trä som har värmebehandlats i stället för tryckimpregnerats. Olika plankor har fått olika typer av behandling och forskare vid Luleå tekniska universitet ska följa vilka plankor som drabbas av färgförändringar, sprickbildning och mögelpåväxt.

Läs mer: Fyra partier vill öka stödet till egen el

Parken har stått klar sedan i höstas men invigs under torsdagen av energiminister Ibrahim Baylan i samband med solcellskonferens Solar Arctic som arrangeras i Piteå. Ny Teknik var med när parken förhandsvisades inför invigningen.

Eftersom Solvågsparken ska fungera som en park och mötesplats är den tillgänglig för allmänheten. Här finns inga höga stängsel och besökarna får till och med känna på solpanelerna.

Ägaren av parken, energibolaget Pite Energi, har oroat sig en del över om panelerna skulle drabbas av stölder eller skadegörelse. Men ännu har inget inträffat.

Solvåg

117 solcellspaneler

Två växelriktare à 25 kW

Totalt 36 kW installerad maxeffekt

Ett samarbete mellan Pite Energi, det norska forskningsinstitutet Norut, Luleå tekniska universitet och utvecklingsbolaget Piteå Science Park

Praxis för solel i kallt klimat ska tas fram

Med den nya solcellsparken Solvåg har energibolaget Pite Energi nu tre solcellsanläggningar. Sedan tidigare finns en markmonterad anläggning utanför huvudkontoret och en takmonterad ovanpå forskningscentrumet Acusticum. Alla tre är främst avsedda för tester och forskning.

Den markmonterade anläggningen utanför huvudkontoret var 2013 den som gav mest el i förhållande till sin installerade effekt i en jämförelse mellan 74 anläggningar. Anläggningen har två olika typer av solföljare. Den ena modulen är förprogrammerad att följa solens bana över himlen medan den andra modulen riktar sig mot den ljusaste punkten mot himlen med hjälp av trekantiga sensorer.

Utvärderingar av de två systemen visar att systemet med de trekantiga sensorerna ger mest el, även om resultaten inte är entydiga.

I forskningsprojektet Sun Cold ska forskare vid Rise ETC jämföra Pite Energis tre anläggningar för att ta fram riktlinjer och praxis för solel i kallt klimat.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt