Det återvinningsbara rotorbladet är här

2021-09-15 14:08  

Den spansktyska vindkraftsjätten Siemens Gamesa har utvecklat ett återvinningsbart rotorblad för havsbaserad vindkraft. Sex sådana blad har redan tillverkats i Danmark.

Hittills har det bara varit möjligt att återvinna ungefär 85 eller 90 procent av ett vindkraftverk. Just rotorbladen har varit det stora problemet, eftersom de består av kompositmaterial som är svårt att separera när vindkraftverket har tjänat ut. Mängder av kasserade rotorblad har därför lagts på hög i deponier.

Nu meddelar Siemens Gamesa ett genombrott. Enligt bolaget är de först i världen med att lansera ett återvinningsbart rotorblad för havsbaserad vindkraft.

Bolaget kallar bladet för Recyclable Blade och har tillverkat sex exemplar, 81 meter långa, vid fabriken i Aalborg i Danmark. Avtal ska redan vara skrivna med tre stora kunder om att installera bladen i kommande vindkraftsparker.

RWE ska installera och pilottesta det återvinningsbara bladet vid Kaskasi-parken utanför den tyska kusten. Parken ska börja byggas i slutet av 2021 och leverera el 2022. Även EDF Renewable och WPD avser att använda bladen i framtida havsprojekt.

Rotorblad tillverkas av glas- och kolfiber samt en kärna av trä eller plast. Enligt Siemens Gamesa kan det nya återvinningsbara bladet tillverkas på samma sätt, men skillnaden är ett nytt bindemedel som ersätter epoxiharts.

Arkivbild på turbin från Siemens Gamesa. Foto: Siemens Gamesa

Siemens Gamesa avslöjar inte exakt vad det nya bindemedlet består av. Men enligt bolaget ska det göra rotorbladet lika starkt och pålitligt som tidigare.

Det nya bindemedlet ska leda till att materialen går att separera från varandra när vindkraftverket har tjänat ut. Då sänks rotorbladet ned i en uppvärmd och svagt sur vätska, vilket ska göra att bindemedlet släpper från glasfiber, plast, trä och metall.

Dessa material kan därmed tas tillvara och komma till ny användning. Siemens Gamesa pekar till exempel på att de kan vara aktuella i bilindustrin eller i konsumentprodukter som höljen för platta skärmar.

1 000 blad tas ur bruk i Sverige

Både forskare och företag har ägnat tid och kraft åt återvinningsproblemet med rotorblad från vindkraftverk. Ny Teknik berättade nyligen om den danska satsningen där vindkraftskonkurrenter gick samman för att försöka hitta lösningar som gör att återvinningen blir både lönsam och hållbar.

Arkivbild på turbin från Siemens Gamesa. Foto: Siemens Gamesa

Avfallet från vindkraftverk beräknas öka framöver och förväntas nå 4,75 miljoner ton per år till 2030, enligt den europeiska miljöbyrån, EEA. Det är en ökning om 200 procent från 2020. Främst utgörs avfallet av betong, metall och kompositmaterial. Men även kritiska råmaterial som dysprosium och neodym finns i avfallet.

Tidigare bedömningar pekar på att det finns cirka 2,5 miljoner ton av den svåraste komponenten, kompositmaterialet, totalt i världens vindkraftverk i dag. Och nu börjar de tidigaste vindkraftverken nå slutet på sin livslängd. Den europeiska branschorgansiationen Wind Europe bedömde i början av 2020 att 14 000 rotorblad kommer att monteras ned i Europa under de närmaste fem åren. I Sverige väntas cirka 1 000 blad tas ur bruk under samma period, enligt forskningsinstitutet Rise.

Siemens Gamesa har som mål att göra vindkraftverken helt återvinningsbara till 2040 och ser det nya bladet som ett stort steg mot det målet.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt