Därför startar Intel nya chipfabriker

2021-03-25 11:46  

Processortillverkaren Intel tar upp kampen mot chiptillverkarna TSMC och Samsung. Genom satsningen Intel Foundry Services ska Intel även tillverka chip åt andra än sig själva – något som på sikt kan lindra världens chipbrist.

Som Ny Teknik skrev i en artikel om European Processor Initiative har Intel haft svårt att hänga med i racet när allt fler transistorer placeras in per kvadratmillimeter i produktionsprocessen. Jämfört med TSMC blev Intel ett år sena med sin 12 nm-nod, två år sena med sin 10 nm-nod och tre-fyra år sena med sin 7 nm-nod. Men när Intels vd lämnade sin plats till förmån för bolagets tidigare teknikchef Pat Gelsinger så tolkade omvärlden det som att tekniken framöver ska få större fokus framöver.

Läs mer: Därför får chipbristen bilindustrin att sluta rulla 

Grafik: Jonas Askergren

Nu har det hänt, och senaste nyheten är att Intel har beslutat bygga två nya chipfabriker i Arizona, USA, till en kostnad av 20 miljarder dollar. Dessutom kommer bolaget att investera nio miljarder dollar i Europa, bland annat i Irland, där Intel redan idag har verksamhet.

Läs mer: Det skulle bli landets främsta halvledarfabrik – avskedar nu alla anställda

I dag är Intel en IDM, integrated device manufacturer, som både designar och producerar komponenter och integrerade kretsar. Genom satsningen Intel Foundry Services kommer chip och produktionskapacitet att erbjudas både i den egna koncernen och hos externa aktörer – på samma sätt som exempelvis Samsung gör.

Grafik: Jonas Askergren

Genom foundrysatsningen blir Intel även en konkurrent till så kallade pure play foundries såsom TSMC, Globalfoundries och UMC – alltså bolag som enbart tillverkar chip åt andra.

Chef för satsningen blir industriveteranen Randhir Thakur, som tidigare har arbetat åt företag som Applied Materials och Sandisk.

– Det är logiskt och klokt och kommer i slutänden gynna kunderna. Vi läste ju alldeles nyligen att Volvo får stoppa sin produktion på grund av bristen på halvledare, och detta är ett steg i rätt riktning, säger Klas Moreau, vd för Zeropoint Technologies, till Ny Teknik.

Anders Frick

Mer om: Chip Intel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt