Climeworks Mammoth blir världens största koldioxidsug

2022-06-30 12:10  

Ett första spadtag på det som ska bli världens största koldioxidfälla. Climeworks Mammoth ska kunna fånga in 36 000 ton koldioxid om året och är ett viktig steg mot ”gigaton-kapacitet”.

Diskussionen om infångning och lagring av koldioxid, så kallad CCS, carbon capture and storage, har pågått länge. Exakt hur mycket och hur effektivt man kan göra det återstår att se, men det finns många företag, forskare och statsstyrda institutioner som försöker driva på tekniken.

Ett av dem är schweiziska Climeworks som nu har påbörjat bygget av sin andra anläggning för direkt koldioxidinfångning, så kallad DAC, direct air capture, på Island. Och med sin beräknade kapacitet att kunna suga in 36 000 ton koldioxid blir den en bra bit större än den tidigare anläggningen Orca som byggdes klart i fjol, vars kapacitet ligger på 4 000 ton.

Läs mer: De vill bygga koldioxidsug i Norge – så mycket ska den fånga in

Bygget förväntas ta upp emot två år, men när man väl drar i gång kommer man att kunna köra anläggningen på förnybar energi precis som Orca.

– Med Mammoth kan vi dra nytta av vår förmåga att snabbt multiplicera vår modulära teknik och markant skala upp verksamheten. Vi bygger grunden för klimatrelevant gigaton-kapacitet, säger Jan Wurzbacher, grundare och vd för Climeworks, i ett uttalande.

Climeworks och Carbfix i samarbete

Climeworks kommer att bygga och driva anläggningen och partnern Carbfix står för lagringen av koldioxiden.

Själva processen går till så att omgivningens luft sugs in med hjälp av fläktar. Koldioxiden absorberas sedan på filter tillverkade av porösa granulater med aminer, en kemisk förening som binder koldioxiden. När filtren är mättade går man in i nästa fas.

Då ökas temperaturen till upp emot 100 grader varvid koldioxiden frigörs för att sedan kylas ned.

Climeworksbygget igång. Foto: Climeworks

För att få det hela att fungera krävs dock en hel del energi. För varje ton koldioxid som absorberas räknar företaget med att runt 2 000 kWh värme och 650 kWh el krävs. Och det här är ett av de stora skälen till att anläggningen ligger på Island, där man kan har tillgång till stora mängder geotermisk energi.

För skulle man exempelvis försöka fånga in utsläppen från Cementas fabrik i Slite, cirka 1,6 miljoner ton koldioxid per år – skulle infångandet kräva 4,24 TWh. Och just energianvändningen samt kostnaden för infångandet måste bli bättre om koldioxidsugar ska kunna fungera i större skala.

Felix Björklund

Mer om: DAC CCS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt