Bright Day Graphenes nästa mål: Tillverka ett ton grafen per år

2021-10-26 07:00  

Bright Day Graphene har utvecklat ett sätt att tillverka supermaterialet grafen av lignin. Från tillverkning i gramskala siktar bolaget nu på nästa nivå: ett ton per år.

Äkta grafen består av ett enda skikt kolatomer, är lättare än bomull, starkare än stål och har elektriskt ledande egenskaper. Det gör det till ett åtråvärt material. Men att tillverka grafen i större skala är svårt. 

De flesta som försöker utgår från grafit, som bryts i gruvor. En utmaning i processen är att se till att grafenflingorna inte klumpar ihop sig. Bright Day Graphenes metod kommer runt problemet, och ska samtidigt göra tillverkningen mer hållbar. 

– Utmaningen har varit att bevisa att vår metod är skalbar. Det trodde vi för ett år sedan, och nu kan vi också visa att det är så. Det är en viktig milstolpe för oss, säger Anna Carlsson, medgrundare och teknisk chef på Bright Day Graphene, till Ny Teknik.

Bright Day Graphene är ett av bolagen på Ny Tekniks 33-listan 2021.

Bolaget utgår från lignin, som i naturen binder ihop cellulosafibrerna i ved och ger styrka till trädstammar. Resultatet är ett böjligt och genomskinligt grafen i få lager. Detta kan i framtiden användas som elektroder i solceller och superkondensatorer, för att göra dessa mer effektiva och miljövänliga.

– Vi arbetar egentligen med två typer av material, ett högkvalitativt grafen och grafenoxid, som är enklare att hantera än grafen och man kan använda till exempelvis sensorer, berättar Anna Carlsson.

Bright Day Graphenes labbpilot

Sedan ett år tillbaka har Bright Day Graphene en labbpilot där materialet tillverkas i gramskala. Det används inom ramen för projekt som rör bland annat energilagring, sensorer för smarta förpackningar, bakteriedödande ytor och barriärer för förpackningar.

– Det är många som vill ingå i projekt med oss, men vi kan inte säga ja för att vi redan har så många igång och inte har tillräckligt mycket material för fler, säger Anna Carlsson. 

Vad tror du att intresset beror på?

– Det handlar nog framför allt om att vi har en ”grön” process för vår tillverkning av grafen, att den inte utgår från grafit och gruvdrift. Det är ganska unikt i branschen, samtidigt som det finns ett stort behov inom industrin att bli grönare, säger Anna Carlsson.

Läs mer: Så ska Ericsson sänka fördröjningen i 5g-näten

Svårigheten med att göra grafen på ett annat sätt än de flesta är att bolaget måste göra många tester innan marknaden är verifierad. 

Bolaget planerar nu för bygget av en industriell pilot under 2022, med en kapacitet på ett ton per år. 

– Det finns en enorm hajp kring grafen och många har en idé om hur de vill använda materialet utifrån den här hajpen som har skapats. Men det är kanske inte alltid som det grafen som finns på marknaden kan nå upp till förväntningarna. Det är en möjlighet för oss, eftersom vi med vårt material bland annat kan uppnå bättre strömledande egenskaper, säger Anna Carlsson.

Mycket outforskat kring grafen

En förklaring till det är att deras grafen har större flagor än konkurrenternas. 

Var tror då Bright Day Graphene att deras material kan spela störst roll?

– Energilagring! Men överlag är det fortfarande mycket som är outforskat kring grafen, man har inte kommit så lång kommersiellt. Grafen kan ersätta tungmetaller inom industrin, som kobolt eller indium. När det grafen vi gör är färdiganvänt kan man bränna upp det. Det är ingen ändlig resurs. Det kan bidra till enklare återvinning, och ett enklare system överlag, säger Anna Carlsson.

Mer om Bright Day Graphene

Gör: Tillverkar grafen i få lager från lignin. 

Grundare: Anna Carlsson och Malin Alpsten.  

Ort: Kista 

Startår: 2017 

Anställda:

Nettoomsättning: 12 848 kronor (2020). 

Riskkapital totalt: 5 miljoner kronor. 

Huvudägare: Bright Day Inventions AB, Oakman Invest AB 

År på 33-listan: 2021.

Ania Obminska

Mer om: Grafen Material

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt