Batteristartupen Altris bygger fabrik för katodmaterial i Sandviken 

2022-05-03 15:39  

Uppsalabolaget Altris fabrik för katodmaterial till natriumjonbatterier hamnar i Sandviken. Kapaciteten blir motsvarande 1 GWh per år. 

Natriumjonbatterier ses som en av de möjliga efterföljarna till litiumjontekniken, bland annat på grund av att behovet av kritiska mineral är mindre. 

Uppsalabolaget Altris, grundat 2017, har utvecklat ett katodmaterial för natriumjonbatterier som heter Fennac, eftersom det består av järn, kväve, natrium och kol (FeNNaC).

Den främsta innovationen ligger i att det kan tillverkas på ett billigt sätt. 

Sandvik Materials Technology hyresvärd

Nu står det klart att fabriken för att tillverka materialet hamnar i Sandviken. Bolaget kommer att hyra en 1 800 kvadratmeter stor anläggning som ägs av Sandvik Materials Technology. Fabriken har fått namnet Ferrum.

Altris kallar sitt katodmaterial Fennac. Foto: Altris

Att det blev just den lokalen har ett antal olika orsaker, enligt bolagets teknikchef Tim Nordh. 

– Där finns god infrastruktur, möjlighet att hitta kompetent arbetskraft, mycket industrihistoria och support eftersom man är van med att jobba med stora industrier. Elen är också en viktig sak, söder om Dalälven blir det en bristvara, säger han till Ny Teknik.

PLC-system och centrifuger bristvara

Arbetet med att köpa in tillverkningsutrustning pågår. Altris har identifierat komponenter med långa leveranstider och har börjat upphandla dem. Några upphandlingar är redan avslutade. De mest svårtillgängliga komponenterna för tillfället verkar vara PLC-system från Siemens och ABB (för styrning av tillverkningsutrustning) samt all utrustning som innehåller centrifuger, enligt Tim Nordh.

Tim Nordh, teknikchef på Altris. I förgrunden syns Adam Dahlquist, vd. Foto: Altris 

Bolaget har även lämnat in en miljötillståndsansökan samt samarbetar med en konsultfirma gällande fabrikens utformning. 

Målet var att komma igång med tillverkningen i slutet av detta år. Men en något fördröjd kapitalanskaffning och brist på utrustning har gjort att planerad produktionsstart nu är framflyttad till nästa år. 

Läs mer: Northvolt stöttar ny batteriteknik – svenska Altris tar in 100 miljoner

2 000 ton katodmaterial per år

Fabriken byggs för att kunna producera 2 000 ton katodmaterial per år, tillräckligt för 1 GWh natriumjonbatterier. Tanken är sedan att sälja produkten till någon som vill bygga batterier av den. Arbetet med att sluta kundkontrakt pågår.  

– Vi jobbar på bred front och försöker få till den bästa dealen för ett sånt här projekt. Det finns många intressenter. Just nu försöker vi skapa detaljerade färdplaner och åtaganden så att vi får full beläggning för det som kommer ut från Ferrum, säger Tim Nordh.

Testcell Altris.

CATL på frammarsch

Det finns redan ett antal tillverkare av natriumjonbatterier, bland annat Faradion, Tiamat, Natron och Hina Battery Technology. Den kinesiska batterijätten CATL meddelade i fjol att de genomför en satsning på tillverkning av natriumjonbatterier, vilket skulle kunna innebära ett genombrott för tekniken.  

– Om vi för diskussioner med CATL är inget jag kan prata om. Men vi vill föra en dialog med dem. Vi tycker att de borde vara intresserade, säger Tim Nordh. 

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt