Batteribytet gav Teslan nära dubbla räckvidden

2022-01-10 07:00  
Efter 2023 kommer Our Next Energy att börja tillverka ett batteri vars kemi ska leverera dubbelt så mycket energi från samma utrymme. Foto: Our Next Energy

Our Next Energy bytte ut batteripacket i en Model S mot startupens egna battericeller. I deras test hade Teslan en räckvidd på 121 mil.

Batteristartupen Our Next Energy (One) i Michigan har bland andra lockat till sig BMW som investerare, rapporterar Inside EV:s.

One säger sig ha som målsättning att skapa mer miljövänliga och säkra batterier – men de har genomfört en demonstration som visar att deras battericeller kan mer än så.

Bolaget ersatte batteriet i en 2021 års Tesla Model S med de egna battericellerna, som har en energitäthet på 416 Wh/L. Under räckviddstestet som genomfördes i december rullade Teslan 121 mil på en laddning, rapporterar bolaget i ett pressmeddelande. Det är nära 90 procent längre än Model S Long Range Plus angivna räckvidd.

Testturen varade i 14 timmar

Teslans batteripack på 103,9 kWh ersattes med Ones prototyp-batteripack på 203,7 kWh.

Testturen, som kördes i vinterväder, varade i nära 14 timmar, med en snitthastighet på drygt 88 km/h. Testresultatet validerades i samma hastighet på en dynamometer (ett slags testbänk), och då landade räckvidden i stället på 142 mil.

Läs mer: Bakslag för framtidshoppet inom batteritekniken

Prototypbatteriet i Teslan bestod av kobolt-nickel-celler.

Efter 2023 ska One dra igång produktionen av det nya batteriet, Gemini, med en ny batterikemi.

One tänker dels ha en grunddel av packet som utgörs av litumjonceller av LFP-typ (litium, järn och fosfat) och i kombination med en mer komplex del som agerar räckviddsförlängare. Där kommer katoden att bestå av en hög andel mangan, som enligt One kan utvinnas på ett miljövänligt sätt – till en låg kostnad, rapporterar Car and Driver.

 

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt