Apple satsar på att utveckla e-simkort

2018-09-14 14:00  
Foto: Marcio Jose Sanchez

Google och Samsung har redan gjort det. Nu är Apple den tredje teknikjätten att satsa på den nya tekniken e-sim. Men vad innebär det egentligen för användarna?

(Texten har uppdaterats)

Klockan klämtar för de klassiska simkorten i plast. Sim – från engelskans subscriber identity module – är ett litet elektroniskt kort som har funnits med sedan GSM-mobilernas intåg i början av 1990-talet.

På simkortet finns en liten krets som operatören har förprogrammerats med uppgifter om ditt telefonnummer, vilka tjänster som ingår i abonnemanget och ISMI (International Mobile Subscriber Identity) – ett unikt nummer som basstationerna i mobilnätet använder för att identifiera din mobil.

Utan ett simkort som har aktiverats av en operatör finns det ingen möjlighet att ringa, smsa eller surfa på 3g- eller 4g-näten med en mobil.

Läs mer: Skyhöga priser på nya Iphone – trots få nyheter

Simkorten har krympt successivt sedan introduktionen 1991. De första var i samma storlek som kreditkort. Två av dagens vanligaste simkortstyper – microsim och nanosim – har bantats mer till 15 millimeter gånger 12 millimeter, respektive 12,3 millimeter gånger 8,8 millimeter.

Nästa steg i utvecklingen innebär att de fysiska simkorten försvinner helt och hållet.

Ersättaren blir istället e-sim, ett virtuellt sim-kort bestående av en liten elektronisk krets som är lödd direkt på systemchippet i mobilen eller surfplattan.

Google och Samsung har redan använt tekniken

I telekombranschen har det länge talats om e-sim. Men det är först nu som vi börjar se produkter med stöd för tekniken från flera olika tillverkare. Samsung tog täten i och med lanseringen av den smarta klockan Gear 2 3g i början av 2016.

Först ut med e-sim i en mobil blev Google när modellerna Pixel 2 och Pixel 2 Xl visades upp hösten 2017. Nu har e-sim hamnat i fokus igen efter Apples lansering av nya Iphone Xs, Xs Max och Iphone Xr.

Apple har tidigare använt tekniken i Ipad Pro och klockan Apple Watch 3.

Läs mer: Så har priset på Iphone i Sverige utvecklats under åren

Det som skiljer ut de nya Iphone-modellerna är stödet för dubbla simkort. Det gör att man kommer att kunna växla mellan ett fysiskt och ett virtuellt simkort på mobilerna. Rent praktiskt innebär det att du kan ha ditt privata simkort och ett annat – kanske jobbets – i samma mobil.

Fördelarna med e-sim är flera. För konsumenterna blir det framför allt enklare att gå från en operatör till en annan. E-simkorten är omprogrammerbara, och överföringen från en operatör till en annan ska kunna skickas ut som en ren programvarauppdatering. Ingen väntan i flera dagar på ett nytt simkort eller att ditt telefonnummer ska flyttas, med andra ord.

Läs mer: Här är nya Iphone XS och Apple Watch Series 4

E-simkort öppnar också – i alla fall rent teoretiskt – för att det ska bli enklare att skaffa ett tillfälligt abonnemang på utlandsresan. Övergången till e-simkort innebär vinster även för tillverkarna. Kretsarna för e-simkort behöver bara en bråkdel av ytan som fysiska simkort-kretsar använder.

Utrymmet som frigörs kan istället användas till att öka storleken på batteriet, exempelvis.

Traditionella simkort behöver ha särskilda kondensatorer för att absorbera elektrostatiska urladdningar på systemchippet. E-simkort klarar sig utan dessa kondensatorer, vilket gör det enklare att kapsla in kretsen för att göra mobilen vattentålig.

När lanseras e-sim på svenska marknaden?

Även om tekniken har funnits ett tag är det fortfarande oklart när e-simkorten kommer att göra en ordentlig entré på den svenska marknaden.

Telia var den första nordiska operatören att testa tekniken, men försöket är ännu begränsat till Norge och Estland. Något startdatum för Sverige finns än så länge inte.

– Det som vi kan kommentera i nuläget är att vi löpande utvärderar svenska marknaden för e-sim för att balansera kundernas efterfrågan med leverantörernas utbud av olika produkter. Det innebär att vi kommer lansera e-sim när vi anser att rätt balans mellan utbud och efterfrågan är nådd, säger Roija Rafii, pressansvarig hos Telia Sverige.

Hon fortsätter:

– Något datum är inte satt men vi kommunicerar givetvis detta när det blir aktuellt.

Läs mer: Skyhöga priser på nya Iphone – trots få nyheter

På Apples hemsida listas operatörer världen över som erbjuder e-simkort till Apple Watch 3. Den enda nordiska operatören som i nuläet finns på listan är Tre.

– E-sim kommer att slå igenom de närmaste åren och vi följer utvecklingen, säger Mårten Lundberg, kommunikationschef hos Tre.

Men det innebär inte att Tre kommer erbjuda e-simkort för de nya Iphone-modellerna – i alla fall inte initialt.

I stället avvaktar operatören för att följa utvecklingen och utvärdera erfarenheten från den första tiden med e-sim till Apple Watch.

Enligt Mårten Lundberg på Tre finns de tekniska förutsättningarna för e-sim redan på plats. Den största utmaningen är i stället rent pedagogisk. Att gå från ett fysisk simkort till ett virtuellt sådant innebär en helt ny användarupplevelse för kunderna.

– De flesta konsumenter vet i dag hur man gör för att installera ett fysiskt simkort. Ett exempel på hur e-simkort skiljer sig är att enheten måste kunna ta sig ut på nätet via wlan för att användarna ska kunna ansluta till en operatör. Det är ett nytt sätt för kunderna att aktivera sina simkort. Det gör att vi som operatör måste tänka igenom processen för att få till en användarupplevelse som är bra, säger Mårten Lundberg.

Mobiloperatören Tre om e-simkort

Vilka är de största fördelarna för kunderna?

– På sikt öppnar det upp för nya sätt för kunderna att köpa internetaccess till sina telefoner vid behov, både för längre och kortare perioder. Vi öppnar också upp för helt nya typer av enheter. Smarta klockor är bara ett första exempel på konsumentmarknaden. Iot är kanske det främsta området där det finns möjligheter med e-sim på företagsmarknaden, säger Mårten Lundberg.

Vad innebär övergången till e-simkort för er rent praktiskt?

– Vi har bland annat infört ett antal nya system i nätet som har till uppgift att hantera beställning, konfiguration och leverans av e-sim digitalt.

När går ni över till e-simkort för telefoner?

– Vi är försiktiga med att säga när det kan tänkas ske. Det saknas fortfarande vissa tekniska standarder som behövs inom branschen. Men det är självklart att vi kommer att göra övergången till e-simkort, säger Mårten Lundberg på Tre.

Kalle Wiklund

Mer om: Simkort Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt