Analys: ”Bara en punkt där Iphone 11 utklassar Android”

2019-09-11 06:01  
Det finns bara en riktigt bra anledning att köpa Iphone 11, och det har inget med kameran att göra. Foto: AP Photo/Tony Avelar/Jörgen Appelgren

Apple verkar mer än någonsin halka efter Android-tillverkarna. Men det finns en sak som ingen kan ta ifrån Iphone: mjukvaran. Ekosystemet kring IOS är och förblir den starkaste anledningen att köpa Iphone 11, skriver Ny Tekniks reporter Simon Campanello.

Det här är allt annat än en unik spaning, men glöden som Apples event frammanade under Iphonens riktiga glansdagar har sedan länge falnat. Steve Jobs-hysterin har övergått till en svalt fackmannamässig uppradning av nyheter under Tim Cooks ledning.

Gårdagens keynote var inget undantag.

Därmed inte sagt att det var en total gäspning. Nu när Samsung och Huawei under året gottat sig åt hur kraftfulla deras senaste flaggskepp är sitter Apples kontring med Pro-modellerna av Iphone 11 nog fint för IOS-anhängare.

Fast vad lever vi ens i för värld när det är Apple som jagar Android och inte tvärtom. Tro det eller ej, men det fanns, för inte så länge sedan, dagar när Samsung och andra tillverkare gjorde vad som upplevdes som framsteg för att de apade efter Apple. Jag antar att vi är förbi det nu.

Läs mer: Apple lanserar nya Iphone 11 och streamingtjänster

Systemkretsen med superkrafter, A13 Bionic, presenteras med glada siffror om mängden transistorer och flyttalsberäkningar per sekund. Om man bortser från de lite mer vällevererade replikerna var det en lätt känsla av déjà-vu för oss som för bara ett par dagar sedan såg Huawei skryta över monsterprestandan i sin Kirin 990.

Trippelkamera, var har jag hört det förut? Jo, det är väl det enda Samsung och Huawei tjatat om det senaste året. Väck en djupt sovande mobiltillverkare mitt i natten och jag lovar att de första orden ur hens mun blir: ”vidvinkel, ultravidvinkel, teleobjektiv!”. För det är den heliga kameratrio som gäller för att få klassas som flaggskeppstelefon 2019.

Vad fick vi inte se då? Det finns gott om punkter där Android redan ligger klivet före.

Ingen omvänd trådlös laddning så att Earpodsen kan låna lite ström av mobilen.

Ingen fingertrycksavläsare under skärmen.

Ingen smart lösning för att minska storleken på den gigantiska sensorpanelen i skärmens ovankant.

Samma gamla förhatliga lightning-port, trots att både Ipad Pro och Macbook-serien anammat samtiden och gått över till usb c.

Inga stöd för dubbla fysiska sim-kort, eller sd-kort för att utöka minnet och definitivt inga viskningar om något 5g-stöd. Med dagens Apple-tempo dröjer det väl tills vi andra börjat prata 6g.

Läs mer: Här är de första mobilchipen med inbyggda 5g-modem

Det är helt enkelt svårt att se vad Iphone 11 gör annat än att försöka mäta sig mot Android-flaggskeppen utan att riktigt nå ända fram.

Ärligt talat kan jag knappt se vad Iphone 11 gör som inte Iphone XS kan, om vi bortser från kamerautbudet. Förutom att leverera en biljon maskininlärningsberäkningar i sekunden, vilket ändå är en siffra som är mer eller mindre helt intetsägande för, snällt räknat, 99 procent av befolkningen.

Inte ens själva verkar ju Apple superexalterat. Dagen innan eventet kom uppgifter från analytiker om att Apple förberett sina underleverantörer på en försäljning på runt 75 miljoner enheter under lanseringsmånaderna. Det är bara marginellt fler mobiler än vad som såldes vid lanseringen av Iphone XS, enligt 9to5Mac.

Fast det finns en sak som Apple alltjämt kommer att locka kunder med, och det har inget med kameramoduler att göra. Ursäkta för ännu en gammal spaning men IOS och dess täta band till Apples familj av operativsystem är faktiskt fortfarande en vinnande egenskap.

Faktiskt tycker jag att mjukvaran och operativsystemet allt mer börjar utkristalisera sig som den enskilt viktigaste faktorn för att välja Iphone.

(Det finns så klart det motsatta argumentet också, den som exempelvis vill ha mer frihet att modifiera sin enhet bör välja Android eftersom operativsystemet är mindre låst.)

Läs mer: Efter vårens fiasko: Nu släpps Samsungs vikbara telefon

Dels finns de kanske något subjektiva fördelarna som att IOS ofta är mer väldesignat och strömlinjeformat än Android. Speciellt som alla tillverkare kokar ihop sin egen lilla soppa av Googles operativsystem, och det finns definitivt de som får grytan att skära sig illa.

Dels finns det en rad objektiva fördelar. Som högre säkerhet. Som den starka integrationen mellan olika enheter om du köpt in dig i flera delar av Apples ekosystem. Som de långa supporttiderna; fyra år gamla Iphone 6s uppdateras till IOS 13, de Android-utvecklare som bryr sig om så ålderstigna enheter kan räknas på en hand.

Då kommer vi också till den kanske viktigaste delen av Apples keynote. För det var ju faktiskt inte mobilerna som fick sparka igång showen utan streamingtjänsterna Apple TV Plus och Apple Arcade.

Om lanseringarna lyckas, och då framförallt TV Plus, kommer Apple att koppla ett mer enhetligt grepp om sina kunder än någonsin. Inget annat teknikbolag har samma kedja av egendesignad hårdvara, hemmaskriven mjukvara och självproducerat innehåll.

Med en Netflix-dödare och ett mobilt Steam med månadskostnad kan våra mobiler fortsätta att fyllas av aldrig sinande innehåll. Samtidigt som Apples redan djupa fickor kan bli än rikare trots att intäkterna från mobilförsäljningen ofrånkomligt kommer att minska (hur många gånger toppmodellerna än kan bli dyrare i Sverige).

Så glöm lanseringen av Iphone 11. Det är bara ett litet steg i den eviga resan mot en mer heltäckande Apple-upplevelse. En sådan som kanske gjort Steve Jobs lite varm inombords, du vet.

Simon Campanello

Mer om: Iphone Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt