100 miljoner till forskning på virtuella fabriker

2018-04-25 06:00  

Högskolan i Skövde har fått närmare 100 miljoner kronor för att forska på virtuella fabriker. Satsningen inleds i höst och ska pågå i åtta år.

KK-stiftelsen har beviljat Högskolan i Skövde finansiering för forskningsprofilen Virtuella fabriker och kunskapsdriven optimering (VF-KDO). Totalt omfattar medlen för den åtta år långa forskningsprofilen nära 100 miljoner kronor.

– Det här gör att högskolan kan fortsätta bygga en stark, komplett forsknings- och utbildningsmiljö ihop med industrin, säger KK-stiftelsens vd Madelene Sandström.

Läs mer: Piratkopieringen Nintendo inte kan stoppa

Bakom ansökan står Amos Ng och Anna Syberfeldt, professorer vid Högskolans institution för ingenjörsvetenskap. Anna Syberfeldt uppger att ett långsiktigt arbete de senaste tio-femton åren ligger bakom att forskningsprofilen kommit på plats och att finansieringen beviljats.

– Det här är det största som hänt inom den här forskningsgrenen hos oss vid Högskolan i Skövde, säger hon.

Amos Ng understryker också att en stor eloge ska gå till tillverkningsindustrin, som samarbetar med Högskolan i satsningen.

– Det här gör också att vi kan stärka vår ledande position inom området nationellt, säger han.

Samarbetet med de medverkande företagen är värdefullt ur fler aspekter, enligt Anna Syberfeldt.

– Dels har de egna forskare och forskningsresurser att ställa upp med. Och dels är det ju företagen som har de problem vi ska lösa, säger hon.

Vill bidra till innovationer inom virtuell utveckling

VF-KDO kommer att rymmas inom Högskolans forskningsmiljö Infinit. Det övergripande generella målet är att bidra till kunskap och innovationer inom virtuell utveckling och optimeringstekniker, som är avgörande för att designa och driva nästa generations tillverkningssystem.

Arbetet inom forskningsprofilen, som startar i september, kommer i huvudsak fokusera på att testa industrilösningar i virtuell miljö. På så sätt kan industriföretag bedriva utveckling utan att behöva investera i ofärdiga lösningar. Anna Syberfeldt framhåller att företagen kommer att kunna testa alltifrån minsta sensor till hela fabriker i Högskolans forskningsmiljö.

– Unikt med våra virtuella tester är att hela produktionskedjan optimeras, både vertikalt och horisontalt. Med tester kan det annars vara lätt att varje del optimeras var och en för sig. Men vi optimerar både varje enskild del, och helheten, säger Anna Syberfeldt.

Hon medger att detta medför stora utmaningar.

– Det är svårt att göra det här. Det är därför vi fått så mycket finansiering, och det är därför forskningsprofilen ska pågå i åtta år, säger Anna Syberfeldt.

Virtuella fabriker och kunskapsdriven optimering (VF-KDO)

Totalt omfattar KK-stiftelsens bidrag cirka 49 miljoner kronor (inklusive overheadkostnader) som fördelas över åtta år. Till detta läggs medfinansiering från partnerföretagen och Högskolan på ungefär lika mycket.

I forskningsprofilen kommer Högskolans forskare att samarbeta med Volvo Car Corporation, Volvo Group Trucks Operations, Scania CV, IKEA Industry, Flexlink, Arla Foods Götene och ABB. Forskningsprofilen startar den 1 september 2018.

Tommy Harnesk

Mer om: Virtuell miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt