Varför har vi inte vindkraftverk med vertikal axel?

2002-10-01 23:00  
Varför konstrueras inte vindkraftverk som de vertikala, "större kaffeburkar", som man ser snurrande, exempelvis som reklam? De snurrar oberoende av vindriktning, och man får en vertikal axel som lätt kan anslutas till en generator nere vid marken.
Kjell Ingevald,
Hässelby

Georges
Darrieus
Den franske ingenjören Georges Darrieus fick 1931 patent på ett vindkraftverk med vertikal axel. Senare konstruerade företaget U.S Company FloWind ett kommersiellt verk grundad på denna design. Märkeffekten var 4,2 MW och rotordiametern 100 meter, vilket var världens största vindkraftverk. Företaget gick i konkurs 1997.

Darrieus rotor
Fördelarna med Darrieus konstruktion är att man slipper tornet och i stället kan placera generator, växellåda med mera nere på marken. Man behöver inte heller någon vridmekanism för att ställa upp verket mot vindriktningen.

En nackdel med konstruktionen är att den låga verkningsgraden. Vindhastigheten nere vid markytan är betydligt lägre än högre upp. Eftersom energin i vinden ökar med kubiken på vindhastigheten kan väldigt lite energi utvinnas strax ovanför marknivån. Dessutom måste hela verket monteras ner vid byte av axel eller delar av axeln, vilket komplicerar underhållet. Ytterligare en nackdel är att verket kan behöva stagas upp med vajrar, vilket är opraktiskt och tar stora ytor till förfogande.


Martin Holmén,
Kristianstad

Finns det ingen energi kvar i luften efter propellern? Kan man inte ha två propellrar på samma installation med någon smart transmissiom emellan? Hade inte vissa äldre propellerflygplan motroterande propellrar?
Christer Thorell

Skicka in svar och nya kluriga frågor till teknikfragan@nyteknik.se och vinn biobiljetter.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer