Vad händer om vi spränger dubbla tsarbomben på månen?

2021-01-21 12:41  
Den populärvetenskapliga Youtube-kanalen Kurzgesagt reder ur frågan. Foto: TT

Den populära Youtube-kanalen Kurzgesagt är I farten igen. Den här gången svarar de på den rimliga frågan: Vad händer som vi spränger kärnvapen laddat med 100 megaton på månen?

Kommer vår gråvita granne att skjutas ur sin omloppsbana? Kommer den förstöras och sedan regna mot jorden? Hur kommer livet på vår planet att påverkas?

Den populärvetenskapliga kanalen Kurzgesagt synar ett scenario där man släpper en enorm termonukleär stridsspets som detoneras på månens yta. Med enorm menas att den är laddad med 100 megaton, vilket är dubbelt så stort som världens mest kraftfulla kärnvapen, tsarbomben. 

Låter tankeexperimentet bekant? Det kan bero på att det är en storskalig version av vad det amerikanska flygvapnet en gång funderade på under kalla kriget.

Tsarbombens svampmoln: 64 km högt

När den 26 ton tunga tsarbomben testades 1961 nådde svampmolnet 64 km högt och med en bredd om 30-40 kilometer. Hettan var så intensiv att sprängningen kunde ge tredje gradens brännskador på tio mils avstånd. Tryckvågen som följde efter detonationen sträckte sig 70 mil bort.

Läs mer: Här krocktestas lastbilen som kör USA:s kärnvapen

Så vad händer då om man detonerar den här kärnvapenbjässen om 100 megaton på månen?

Skillnaderna mot en jordexplosion är fler än vad man kanske kan tro. Något svampmoln är det inte tal om. Inte heller någon förödande tryckvåg. Det beror på att på månen finns det ingen atmosfär.

Atmosfärens roll vid en explosion på jorden är att luften trycker tillbaka plasmabubblan vilket i sin tur triggar den stora tryckvågen. Men på månen, utan atmosfär, triggas ingen tryckvåg. I stället väller plasmabubblan ut, utan att något hindrar den. Att titta på explosionen från ett säkert avstånd skulle leda till död. Eftersom det inte finns något säkert avstånd. Enligt kanalen är det främst atmosfären som stoppar radioaktiviteten på jorden – på månen är det alltså fritt fram för spridning. Till och med människor i  potentiella rymdskepp i månens omloppsbana skulle dö av radioaktiviteten. 

Mänskligheten påverkas

Trots storleken på bomben, och trots att månen är mindre än jorden skulle månens bana vara oförändrad. Kurzgesagt säger att bomben skulle flytta månen lika mycket som om någon skulle blåsa på en lastbil.

Läs mer: Forskare har lyckats skapa elektronkristaller – 86 år efter Wigners förslag

Mänskligheten skulle också påverkas. Måndelar skulle regna mot jorden och sannolikt förstöra satelliter. Månytan skulle vara dränkt med radioaktivt skräp. Det där låter jobbigt. Men det är förmodligen ingenting mot vad som skulle hända om en atombomb av samma storlek skulle detonera på jorden.

Här kan du se videon som förklarar händelseförloppet mer detaljerat.

Viktor Krylmark

Mer om: Kärnvapen Månen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer