USGS har släppt världens första geologiska karta över månen

2020-04-27 14:59  
Foto: NASA/GSFC/USGS

Har du velat studera månen noga? Nu har du chansen. USGS har tagit fram en detaljerad karta över den ostliknande himlakroppen.

För första gången någonsin finns nu hela månens yta kartlagd. USGS, USA:s motsvarighet till svenska Lantmäteriet, har tillsammans med Nasa och Lunar Planetary Institute släppt en karta över vår granne.

Kartan över månen är i skala 1:5 000 000 och färgkodad för att snabbt kunna identifiera månens alla drag, som olika typer av kratrar.

För att kunna skapa den här detaljerade kartan har forskargruppen använt en blandning av data från Apollos måndlandning och mer närtida information från satelliterna Lunar Reconnaissance Orbiter och Selene.

Läs mer: Här blåser det ordentligt – över 636 sekundmeter

– Kartan är kulmineringen av ett projekt som pågått ett decennium, säger Corey Fortezzo, geolog på USGS i ett uttalande. Det ger viktig information för nya vetenskapliga studier genom att koppla utforskningen av specifika platser på månen med resten av månens yta.

För en detaljerad video av kartan följ den här länken.

Viktor Krylmark

Mer om: Månen Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer