Uråldrig sibirisk människostaty äldre än pyramider

2018-04-27 07:22  
Foto: Владислав Фальшивомонетчик

Den sibiriska människostatyn upptäcktes 1894 och har visat sig vara äldre än Giza-pyramiderna.

Det är i en artikel i IFL Science som den mystiska människostatyns berättelse återges. Statyn som grävdes fram 1894 under fyra meter av torvmossa i sibiriska Shigir sattes ihop först 1914 och stod då 5,3 meter hög.

Men det var inte förrän hundra år efter att statyns hade grävts fram som forskare kunde undersöka dess ålder genom kol 14-metoden. De första testen i slutet av 90-talet visade att den var 9.900 år gammal.

Nyligen har forskare undersökt statyns ålder igen då kol 14-metoden har blivit mer precis sedan de första testerna. Resultaten visar att statyn är ännu äldre än vad som tidigare har angetts och att den är ungefär 11.500 år gammal, skriver Live Science.

Det innebär att den är äldre än pyramiderna i Giza (som byggdes runt 2550 f.Kr.) och tillverkades precis efter att den sista istiden tog slut. Detta gör att det är den äldsta träskulpturen i hela världen.

Utöver att dess ålder har fastställts, har även forskare upptäckt ett tidigare okänt ansikte som är inkarvat i träskulpturen, berättar arkeologen Thomas Terberger, från Hannover i Tyskland, som har arbetat med projektet.

Han menar att det är ett mirakel hur skulpturen har överlevt alla dessa år och att detta ger indikationer om att man bör utöka forskningen om människans historia kring Uralbergen.

Christoffer Bertzell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer