Forskare uppskattar universums ålder genom att mäta hur snabbt det expanderar – vilket fastställs utifrån stjärnors rörelser. En snabbare expansionshastighet skulle också innebära att universum har nått sin storlek på kortare tid, och därmed är yngre.
Hubbles lag beskriver hur den hastighet som galaxer avlägsnar sig från oss står i proportion till deras avstånd från jorden. Med utgångspunkt från en Hubble-konstant på 70 har den vedertagna åldern för universum satts till 13,7 miljarder år. Men enligt nya beräkningar gjorda av forskare vid Max Planck Institute kan universum i själva verket vara flera miljarder år yngre.
De kom fram till en Hubble-konstant på 82,4, vilket skulle ge en ålder på cirka 11,4 miljarder år för universum. Forskarna tittade på gravitationsbrytning, där ljuset böjs av en gravitationslins som utgörs av en fördelning av materia – exempelvis en galaxhop. Effekten kan förvränga och förstora ljuskällan. För sina beräkningar mätte Max Planck Institute skillnader i ljusstyrkan hos olika avlägsna objekt.
Institutet påpekar dock att det finns utrymme för stora felmarginaler i studien, inte minst då forskarna endast utgick från två gravitationslinser – så universum skulle rent av kunna visa sig vara äldre än man har trott.
Och Max Plancks metod är inte den enda nya för att fastställa en ålder. 2013 kom ett team som tittade på den kosmiska bakgrundsstrålningen fram till expansionshastigheten 67 – medan Nobelpristagaren Adam Riess, vid Space Telescope Science Institute, med hjälp av Nasas teleskop satte talet till 74. Tidigare i år lanserade ett team talet 73,3. Det rapporterar Phys Org.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.