Silver håller mjölken färsk

2015-08-07 09:20  
Silverpartiklarna som tar dör på bakerierna är inbäddade i mjölkflaskorna av plast. Foto: Agrindus

Med silverpartiklar inbäddade i plastflaskor kan mjölkens hållbarhetstid fördubblas.

Det brasilianska företaget Agrindus har utvecklat en teknik där hållbarheten för pastöriserad mjölk kan ökas från sju till 15 dagar, skriver brittiska Packaging News.

De nya mjölkförpackningarna har börjat säljas i Brasilien och nu planerar företaget en marknadsintroduktion i Europa och USA.

Tekniken bygger på silver i form av nanopartiklar som bäddas in i höljen av kiseldioxid och blandas med den flytande polyeten som är råmaterialet för mjölkflaskorna av plast.

Enligt Agrindus håller silverpartiklarna sig kvar i plasten och blandas inte med mjölken.

Silverpartiklarna som utvecklats av företaget Nanox har en känd antibakteriell förmåga och används sedan tidigare i exempelvis plastfolie för matförvaring, toalettstolar, skosulor och i förpackningar för medicinska instrument.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt