Satellitnavigering styr nya robotgräsklipparen

2019-09-18 10:44  

Deras robotgräsklippare kan orientera sig utan nedgrävda slingor i marken. Enligt Husqvarna ger den satellitbaserade tekniken en exakthet på 2-3 centimeter.

I våras lanserade Husqvarna en fyrhjulsdriven robotgräsklippare för professionellt bruk, som i parker och andra stora grönytor. Den ska klara även krävande miljöer, och kan fixa en lutning på 70 procent.

Nu kommer nästa steg – en gräsklippare som navigerar via satelliter. Tekniken gör att robotgräsklipparen inte längre kräver att det finns nedgrävda markkablar som avgränsar området. Däremot behövs en referensstation, som tar emot satellitsignalerna och justerar gräsklipparens position.

Läs mer: Hondas Mean Mower ska klippa gräset i 240 km/h

Satellitnavigeringssystem ska enligt företaget ge roboten en precision på 2-3 centimeter. Den virtuella gränstekniken har många fördelar, och Husqvarna säger sig vara ensamma med sin lösning.

– Du behöver inte ha en nedgrävd slinga, och robotgräsklipparen förflyttar sig enkelt även över gångar, som en asfalterad yta. Detta är Husqvarnas första robotgräsklippare med satellitnavigation som ger en virtuell begränsning för gräsklipparen. Som vi ser det finns det ingen konkurrent som har den teknologi som vi presenterar nu. Det finns konkurrenter som kan erbjuda robotgräsklippning utan kablar, men vår innovation finns inte hos någon annan, säger Karolina Zenk, brand manager på Husqvarna.

Lanseras under 2020

Epos-tekniken, Som Husqvarna kallar sitt system, lanseras i Sverige, USA, Tyskland och Frankrike under 2020. Produkten riktar sig bara mot den professionella sidan, och kommer inledningsvis erbjudas via en hyrlösning. Enligt Karolina Zenk är förhoppningen att tekniken så småningom ska nå privatkunderna, men detta är ingenting som finns i företagets planering just nu.

Robotgräsklipparen ska vara uppkopplad mot Husqvarna Fleet Services, ett molnbaserat system som utgår från sensorer som sätts på produkterna. Tjänsten visar hur maskinerna i en flotta används, hur långt de har rullat och när de ska in på service.

Läs mer: Robotgräsklipparen hotas av åskan

Satellitnavigation gör det enklare att avgränsa allt från parker till idrottsplatser och miljöer som regelbundet ändras.  

– Grönytor är väldigt viktiga för de som bor i städerna, och där ska vi ha tysta och miljövänliga produkter. Den här lösningen är en viktig del i detta, säger Karolina Zenk. 

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer