Så stort/litet är Sverige

2015-09-11 12:18  
Till vänster Sverige och Indien på en vanlig karta. I en ny karttjänst visas till höger det korrekta storleksförhållandet. Foto: The True Size

En karta på webben visar till skillnad från vanliga kartor det korrekta förhållandet mellan olika länders yta.

På en vanlig karta, exempelvis den som Google använder, ser det ut som om Sverige och Indien är ungefär lika stora. I själva verket är Indiens yta sju gånger större än Sveriges.

Anledningen är svårigheten att transformera jordklotets sfäriska yta till en plan tvådimensionell karta. När det ska göras används olika projektionsmetoder där Mercators är den vanligaste. På en jordglob konvergerar longituderna från ekvatorn för att gå ihop vid de två polerna. I Mercators projektion görs longituderna parallella vilket gör att ju längre från ekvatorn man kommer desto mer dras longituderna isär jämfört med hur de egentligen går. Det gör att länder långt från ekvatorn ser större ut än vad de är.

Men nu finns karttjänsten "The True Size Of. . ." som är byggd av kanadensiska programmerare. Med den kan man jämföra olika länders storlek på ett korrekt sätt. Det är bara att skriva in namnet på en land i en sökruta så färgmarkeras det. Sedan drar man landet med muspekaren till valfritt ställe på jorden så justeras landets storlek till rätt förhållande.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer