Så ska Europas månbas byggas

2016-03-23 13:41  

Europeiska rymdorganisationen ESA berättar i en video om planerna för en kommande bosättning på månen.

I början av mars berättade den europeiska rymdorganisationen ESA om planerna på en framtida månbas. I en ny video presenterar organisationens chef Johann-Dietrich Woerner lite mer detaljer om projektet. Tanken är att basen ska byggas vid polerna eller i områden där det är konstant dagsljus. Byggs den vid sydpolen blir avståndet nära till områden med is som kan smältas och användas för att producera syrre och vätgas.

Med en obemannad rymdfarkost kan en rover föras till månen och blåsa upp en första byggnad som bas för andra robotar som kan bygga mer solida hus med 3d-skrivare som hämtar sin råvara från månen.

Månbasen ska dels bli en plats för vetenskapliga studier men även kunna bli en plats för kommersiella verksamheter som gruvdrift och rymdturism. I planerna för bosättningen finns även ett radioteleskop som till stor del skulle kunna byggas med råvaror som finns på plats.

Förhoppningen är att bygget ska kunna påbörjas om ungefär 20 år. Men då krävs ett stort internationellt samarbete där ESA hoppas på bidrag från rymdorganisationerna i främst USA, Ryssland, Kina, Indien och Japan.

Jan Melin

Mer om: Månfärd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer