Så funkar den mystiska handvärmaren

2005-04-26 23:00  
Termodynamiken ger upphov till många frågor. Här är ett exempel:

Den märkliga handvärmaren.
? Jag undrar hur min handvärmare fungerar. Den består av en liten mjukplastpåse som enligt texten på baksidan innehåller koksaltlösning och lite ättika. Den innehåller också en konvex metallbit som man ska klicka på för att starta värmen.

Påsen återladdas genom att den kokas i 5-8 minuter. Den fungerar jättebra och har räddat många frusna barnhänder och -fötter i skidbacken, men hur fungerar den?

Erik Linder

Så här svarar Ingkro i Jönköping, företaget som marknadsför den märkliga handvärmaren:

! Innehållet i värmepåsen består av koksaltlösning, lite destillerat vatten samt lite ättika för att saltet inte ska "flaga" sig.

När man trycker på den konvexa metallbiten i påsen klickar den till och vänder sig ut-och-in. Detta ger en impuls som gör att saltet kristalliserar under värmeutveckling. Temperaturen höjs till cirka 50 grader under 35-60 minuter, och avtar sedan.

För återaktivera värmaren lägger man den i kokande vatten och låter den sjuda i cirka åtta minuter (sätt på äggklockan). Innehållet skall därefter vara lika klart och genomskinligt som det var innan värmaren aktiverades.

Ta upp påsen och låt den kallna. Därefter kan man återaktivera den när man så behöver. Påsarna går att återanvända hundratals gånger.

Lasse

Nästa fråga handlar om solljus:

? Läste den intressanta artikeln i NyT 2005:15 om solljus via optisk fiber. Vad jag nu undrar är om detta ljus är helt kallt, eller om det även alstrar värme i rummet dit det leds? Man är ju van vid att lampor med glödtrådar alstrar värme, ja även lysrör blir ju varma om än inte lika mycket. Hur varmt blir det i så fall vid den optiska armaturen?

Björn Torstensen

Svar och nya intrikata frågor till teknikfragan@nyteknik.se

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt