Så borrar du alltid rakt

2015-08-21 09:19  
När cirklarna är koncentriska är borren vinkelrät mot underlaget. Förändringen av den laserritade cirkelns diameter visar även borrdjup. Foto: John77

Ett tillbehör till borrmaskinen gör att man alltid kan borra vinkelrätt och även mäta borrdjup.

Det amerikanska företaget Bullseyebore har utvecklat ett hjälpmedel som gör det enklare att borra vinkelrätt mot underlaget. I en skiva som fästs i borrchucken finns enkla röda lasrar som ritar upp cirklar på underlaget när borren snurrar. När cirklarna är helt koncentriska är vinkeln 90 grader och när de inte är det borrar man snett.

Det batteridrivna tillbehöret kan även användas för att mäta borrdjup. Ju djupare man borrar desto mindre diameter får den yttre cirkeln. Förändringen i diametern motsvarar borrdjupet så om cirkeln blivit fem centimeter mindre är det precis så djupt borren gått ner.

Men borrtillbehöret finns ännu inte på marknaden och Bullseyebore söker nu tillverkare som vill licensiera den patenterade konstruktionen.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer