Rymdturism kan påverka klimatet

2010-10-25 15:16  

Raketerna som om tio år tar turister på korta rymdutflykter kan påverka klimatet. Men det är inte koldioxid som är boven.

En studie som utförts av företaget Aerospace Corporation och National Center for Atmospheric Research i Boulder visar att raketer som drivs av kolvätebaserade drivmedel är det enda som orsakar sot i atmosfären på höjder över 22 km höjd.

Beräknat på uppskattningen att 1000 turistresor till rymden (lite drygt 100 km höjd) kommer att orsaka ett lager av sotpartiklar på 40 km höjd. Forskarna hävdar att sot från kolkraft eller jetflyg faller ner mot marken inom loppet av dagar, medan sotet från raketerna kan ligga kvar i månader.

Det lagret kommer att absorbera det infallande solljuset och kan sänka temperaturen på jordytan med 0,7 °C. Samtidigt ökar temperaturen på Antarktis 0,8 °C.

Forskarna påpekar att de ännu inte är säkra på effekterna av raketutsläppen och att man behöver göra ytterligare mätningar av hur stora sotutsläppen blir vid raketuppskjutningar. Forskningen har finansierats av Nasa.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer