Robothunden Spot patrullerar i parken – säger åt folk att hålla avstånd

2020-05-11 12:52  
Här patrullerar robothunden Spot. Uppgiften är att påminna människor om att hålla avstånd från varandra.

En robothund från Boston Dynamics har fått ett uppdrag – att patrullera parken Bishan-Ang Mo Kio Park i Singapore.

Du ska ge dig ut på en promenad i parken. Du möter människor, det flesta som vågat sig ut bär masker för näsa och mun. Konstiga tider tänker du.

Sen får du syn på robothunden Spot från Boston Dynamics. Med bestämda kliv patrullerar den i parken. Robotens uppgift är att påminna människor om att hålla avstånd. Verkligen konstiga tider – eller ett bra tillfälle för tekniken att kliva fram?

Den uppmålade bilden är i alla fall verklighet för invånarna i Singapore om de besöker parken Bishan-Ang Mo Kio Park.

Läs mer: Boston Dynamics Atlas har lärt sig vacker gymnastik

Sedan den 8 maj använder sig myndigheterna av den fyrbenta roboten just för att påminna parkbesökarna om att hålla avstånd från varandra under coronapandemin genom förinspelade meddelanden. En testperiod pågår i två veckor, till att börja med.

Spot är utrustad med kameror för att ge en uppskattning om hur många som besöker parken. National Parks Board hävdar att kamerorna inte kommer att samla in personuppgifter – eller använda kamerorna för att identifiera individer.

Spot är fjärrstyrd men den fyrbenta roboten har även inbyggda sensorer för att undvika krockar. Anledningen till att patrullerar parken med en robot är för att minska behovet av personal i parkerna – som annars skulle utföra samma typ av arbetsuppgifter. På så sätt hoppas parkledningen minska risken för att sprida det nya coronaviruset, skriver lokaltidningen The Straits Times.

Läs mer: Hjärnan signalerar obehag – så äcklas vi av robotarna

Tilltaget att placera Spot i parkerna verkar vara något av en vattendelare. Vissa anser att det här är ett bra sätt att använda teknik på. Andra, som journalisten Glenn Greenwald, som låg bakom Snowden-avslöjandet skriver på Twitter att det är ”en av de läskigaste och mest dystopiska sakerna jag sett sedan pandemin började”.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer