Oväntade patentansökan – en kokong som laddar din elbil

2020-05-24 07:02  
Patentansökt solcellstäcke för bilar. Foto: Ford

En entusiast hittade Fords patent på en uppblåsbar kokong som ska ladda elbilen. Frågan är – hur hett blir det i tältet täckt av solceller?

Tidigare har franska Armour presenterat en prototyp till ett bilkapell av lätt material med inbyggda solceller.

Ford har utvecklat en egen variant. Det avslöjar en patentansökan, och Inside EVs rapporterar att ritningarna har hittats av en Ford-entusiast på MachEClub.com.

Läs mer: Snart rullar Ford Explorer på svenska vägar

Den udda lösningen är en kokong med solceller. Genom att kokongen är uppblåsbar maximeras ytan på ett annat sätt än exempelvis i Armours figursydda kapell.

Kokongen täcker bilens alla sidor ner till marken. När det är dags att åka iväg ska den automatiskt dra sig tillbaka i sin förvaringslåda som sitter på taket. Det är dock ett faktum att biljättarna bombar in patentansökningar som aldrig blir verklighet, och frågan är om inte kokongen tillhör dem.

Läs mer: Koreanska jättarna i möte – kan leda till elbilssamarbete

För visst är det bra att kunna skydda bilen och samtidigt ladda batteriet – men har någon tänkt på vilken formidabel bakugn Fords blåsa kommer att bli?

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer