Kapellet laddar elbilen gjord helt av komposit

2020-04-14 11:30  

Bolagets elbil består av tio delar och är helt tillverkad kompositmaterial. Fordonet sägs leverera cirka 13 kilometer per kWh, och kapellet med inbyggda solceller ska ge 20 kilometer extra om dagen.

Det franska bolaget Armor har använt den superlätta elbilen från Gazelle Tech för att demonstrera sin prototyp till ett bilkapell med inbyggda solceller. Panelernas organiska solceller tillverkas av Armor, och en kvadratmeter av deras ASCA-film väger 450 gram. Enligt bolaget är det 30 gånger lättare än konkurrerande tekniker. Och filmen ska kunna vikas minst 50 000 gånger innan solcellerna börjar tappa effekt.

Läs mer: Kompositmaterial ska ge mindre och starkare elmotorer

Hur effektiva är då panelerna i kapellet? Gazelle Techs vd Gael Lavaud hävdar att överdraget ska kunna ge bilen en extra räckvidd på 20 km om dagen. Det låter kanske mycket, men det franska bolaget säger sig ha skapat den första bilen som till hundra procent är konstruerad av kompositmaterial. Detta med Gazelles patenterade, superlätta material Aerocell, en komposit vars låga vikt halverar bilens energiförbrukning jämfört med likvärdiga fordon.

Följaktligen klarar sig deras elbil på halva batterivolymen mot konkurrenter med samma räckvidd. Det innebär att man hemma på uppfarten kan ladda batteripacket fullt på fyra timmar, vilket ger en räckvidd på 180 km. Enligt Electreks beräkningar tar sig bilen i trakten av 13 kilometer per kWh. 

Läs mer: Se världens största 3d-utskrivna båt växa fram

Både utveckling och testning av fordonet har gjorts virtuellt vilket pressar priset. Chassit består bara av tio delar, och enligt tillverkaren ska bilen kunna monteras ihop på en timme. En tanke är att Gazelle ska leverera delarna som sedan sätts ihop vid ”mikrofabriker”.

Målgruppen för elbilen är företag och myndigheter som vill ha en flotta av billiga och gröna fordon. Men Gazelle har också för avsikt att släppa en version av bilen med förbränningsmotor, avsedd för utvecklingsländer.

John Edgren

Mer om: Elbilar Komposit

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt