Populärteknik

Oklart varför Voyager 1 skickar förvirrad data

Voyager 1. Foto: Nasa/JPL/Caltech

Efter cirka 45 år verkar rymdsonden ha fått problem. Data som skickas från Voyager 1 stämmer inte med verkligheten – nu måste Nasa förstå varför.   

Publicerad

Sedan 1977 har Voyager 1 hunnit avverka 23,3 miljarder kilometer – vilket innebär att solljuset behöver 20 timmar och 33 minuter för att nå rymdsonden. Årligen tappar elförsörjningen cirka 4 watt, och hittills har en lång rad av farkostens vetenskapliga instrument samt stödsystem stängts av. Efter cirka 45 år hotas dock datainsamlingen av ett värre problem.

Nasa jobbar nu med att lösa mysteriet kring varför Voyager 1 har börjat skicka hem felaktiga uppgifter, skriver Nasa i ett pressmeddelande. Det handlar om data från AACS (attitude articulation and control system) – sondens attitydkontroll som styr dess orientering och ser till att antennen är riktad mot jorden för en optimerad kommunikation.

Enligt Nasas Jet Propulsion Laboratory innebär den fortsatt starka signalen att antennen är riktad som den ska vara, men det överensstämmer inte med Voyagers förvirrade och till synes slumpmässiga telemetridata. Nu ska ingenjörerna försöka utröna om felaktigheterna härrör från AACS eller om det är något annat system som spökar.

Kan Voyager 1 fortsätta samla data?

Innan problemet har blivit löst är det svårt att avgöra om rymdsonden fortfarande är i stånd att samla in och skicka vetenskapliga data. Men det kan ta tid eftersom det dröjer två dagar från att teamet skickar en signal tills dess att svaret från Voyager 1 når jorden.

Till detta gav de åldrade styrraketerna upp 2017, men backup-raketerna fungerade trots att de då inte hade avfyrats på 37 år. Simultant med sitt "syskon" sköts Voyager 2 upp, som nu har färdats 19,5 miljarder kilometer.