Nu ska lidar agera gymnastikdomare

2019-01-04 06:47  
Lidar som domare i gymnastik? Foto: Fujitsu

En lidar som domarassistent i bedömningssporter? Fujitsu håller som bäst på att utveckla ett system som ska kunna betygsätta gymnaster.

Lidar, tekniken där man ”studsar” laser på ett liknande sätt som radarvågor, har visat sig ha många användningsområden. Dels är det en huvudteknik för många autonoma fordon, men den har även använts för att upptäcka skogsbränder samt hitta gravar.

Men nu kommer ytterligare ett användningsområde – bedömningssporter.

Japanska Fujitsu har nämligen ett system som de ämnar införa som domarassistenter i gymnastik, och på sikt kan det bli tal om att de ersätter människor som domare överhuvudtaget.

Grundtanken är att tekniken ska ta bort den mänskliga faktorn och på så sätt radera ut favorisering eller misstag ur poängsättningen.

Rent tekniskt går det till så att en lidar skapar en 3d-bild av en gymnast under tävling. Sedan skalar systemet ner bilden till ett ”skelett” där information om varje led och vinkel på denna skrivs med. Detta ska göra så att domare kan bedöma genomförandet utan att distraheras av glänsande dräkter eller annat.

Systemet har redan nu en så pass hög noggrannhet att det från och med i år ska användas som assistanssystem vid internationella gymnastikförbundets tävlingar. På sikt hoppas man kunna lägga till ai-komponenter för att systemet själv ska kunna ge en egen bedömning av genomförandet.

Första riktiga testet kommer att vara vid VM-tävlingarna i Stuttgart i år, och 2020 kan det bli tal om automatiserad poänggivning. Dock lär det ta ett tag innan den mänskliga faktorn helt försvinner från domarbåset.

Felix Björklund

Mer om: Lidar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer