Nu kan du köpa unik Commodore-prototyp (om du har råd)

2022-04-22 13:55  

Den skulle bli uppföljaren som säkrade Commodore-datorernas framtid. Men så blev det inte. Nu ligger en fungerande prototyp av Commodore 65 ute på Ebay.

Blotta tanken på Commodore 64 kan få vuxna kvinnor och män att börja gråta av nostalgi. Med 17 miljoner sålda enheter är det världens mest sålda dator genom tiderna.

För många, undertecknad inkluderad, blev modellen också entrébiljetten in i datorernas fascinerande värld.

Arvtagare till klassisk hemdator

Vad få vet är att Commodore utvecklade en efterföljare till den klassiska 64-datorn. Hemmadator-fans fick ett smakprov av Commodore 65, eller C64DX som modellen hette från början, i datormagasin redan 1989, men det var först 1990 som de första prototyperna tillverkades. 

Läs mer: Klassisk pirathjälte gör comeback i Return to Money Island

Vid den tidpunkten hade Commodore 64 funnits i nästan tio år. Tanken var att den färska modellen skulle gjuta nytt liv i Commodore-serien.

Inuti Commodore 65 fanns bland annat mikroprocessorn CSG 65CE02, samt Vic III-grafikkretsen CSG 4567 R5. Foto: commotron_gmbh/eBay

Commodore 65 var bland annat utrustad med inbyggd diskettstation, en mer kraftfull grafikkrets och en snabbare processor med en klockfrekvens på 3,54 MHz. Datorn var också bakåtkompatibel, vilket gjorde det möjligt att köra Commodore 64-program via emulering.

Amiga hade tagit över

Det var bara ett problem: Många av dem som letade efter en hemdator med mer prestanda hade då redan hunnit byta sin Commodore mot exempelvis en Amiga 500.

Läs mer: Ataris bärbara konsol blev inte succén de hade väntat sig

I dag finns det uppskattningsvis 50–2 000 Commodore 65-maskiner kvar, och bara en handfull av dessa fungerar fortfarande. 

Nu ligger en av dessa mycket ovanliga prototyper ute till försäljning på sajten Ebay, skriver sajten Gizmodo.

Sällsynt "alpha"-prototyp

Säljaren, som är tysk, skriver att enheten är ”mycket ovanlig” eftersom det är en alpha-modell, det vill säga en tidig prototyp. Datorn ska också, enligt säljaren, fortfarande fungera, vilket demonstreras i videoklippet nedan.

Protypen ska vara i utmärkt skick, undantaget några små repor, och det högsta budet ligger i skrivande stund på 32 000 euro, motsvarande drygt 329 000 kronor.

Auktionen avslutas på söndag 24 april.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer