Populärteknik

Nu får respiratorer kraft från Raspberry Pi

En Raspberry Pi Zero jämfört med en amerikansk femdollarsedel. Foto: Raspberry Pi Foundation
Raspberry Pis vd och grundare Eben Upton håller upp en fullstor Raspberry Pi bredvid en Raspberry Pi Zero. Foto: REX

Enkortsdatorn Raspberry Pi Zero trumfar specialbyggda kretsar när massor av nya bolag ger sig på att snabbt tillverka respiratorer för att hjälpa covid 19-patienter.

Publicerad

Just nu kraftsamlar många företag för att tillverka respiratorer som behövs i vården av covid 19-patienter. Befintliga tillverkare skalar upp, och bolag inom andra fält ställer om sin tillverkning för att möta behoven.

Många av dem vänder sig nu till den brittiska stiftelsen Raspberry Pi som tillverkar kompakta, billiga datorer som är populära i skolor och till hemautomation, skriver tekniksajten Tom's Hardware.

Stiftelsen har sett en ökad efterfrågan framförallt på sin minsta enhet Raspberry Pi Zero. Hela datorn ryms på ett kretskort som mäter 6 gånger 3,5 centimeter, och kostar inte mer än 5 dollar.

Men mer än pris och format är det tillgängligheten som fått många att använda sig av Pi Zero.

– En av de stora utmaningarna med att snabbt skala upp tillverkningen av den här typen av produkt är att du kanske kan öka tillverkningen av komponenterna som hanterar luftflödet, men du behöver fortfarande styrenheter. Komponenter som ofta har en ledtid på 20 veckor, och förhoppningsvis har vi redan lämnat pandemin bakom oss då, säger Raspberry Pis vd och grundare Eben Upton i en intervju med Tom's Hardware.

Kraftfull nog för en respirator

Men i stark kontrast till dagens just in time-leveranser tillverkar Raspberry Pi sina datorer i stora serier, och har ett stort lager av färdiga enheter. Därför kan de snabbt leverera datorer när det behövs, menar Upton.

Samtidigt uppger han att stiftelsen till följd av ökad efterfrågan kommer att öka produktionen av Pi Zero under andra kvartalet. Från 192 000 enheter under årets tre första månader, till en kvarts miljon enheter.

Raspberry Pi Zero har en blygsam prestanda. Den lilla datorn har en enkärning Broadcom-processor med en klockhastighet på 1 GHz och 512 megabytes arbetsminne, men det räcker förmodligen gott till en respirator.

– Jag tror att intresset i Zero till stor del beror på att den erbjuder tillräckligt med beräkningskraft för att hantera en respirators modesta krav, säger Eben Upton.

Eben Upton uppger inte vilka tillverkare som valt att använda sig av Raspberry Pis datorer. Men under måndagen publicerade BBC en artikel om en grupp colombianska ingenjörer som håller på att testa och utvärdera en enkel ventilator som går att bygga snabbt med hjälp av bland annat bildelar och en Raspberry Pi-enhet.