Nasas Shapeshifter är en robot full med robotar

2019-09-30 15:26  
Foto: Nasa

Nasa ska utforska Saturnus måne Titan och har för ändamålet utvecklat roboten Shapeshifter. Den rymmer flera mindre robotar som kan simma, dyka och flyga.

Saturnus största måne Titan har en extrem miljö. Med en temperatur vid ytan på 179 minusgrader samt floder och sjöar av flytande metan skulle dagens robotar få det jobbigt.

För ändamålet utvecklar nu Nasa en robot som de kallar Shapeshifter. Namnet antyder att den skifta sin form, men det är i själva verket en enhet som härbärgerar flera mindre robotar. Bakom utformningen står bland andra forskare från Stanford och Cornell.

Läs mer: Elon Musk visar upp Spacex nya rymdskepp Starship

Den stora roboten kan dela upp sig i mindre enheter. De små robotarna kan hantera en rad olika uppgifter och röra sig oberoende av varandra eller samarbeta.

Just nu testas den 3d-utskriva prototypen hos Nasas Jet Propulsion Laboratory. Grundformen liknar ett brett hamsterhjul med en drönare i mitten. Det kan delas till två drönare, och forskarna tänker sig att upp till tolv robotar kan rymmas i Shapeshifter.

I dag är processen semiautonom, men den framtida versionen ska klara av alla moment på egen hand. Nasa tänker sig att en enhet liknande ESA:s Huyens-sond skulle kunna tjäna som moderskepp och energikälla för robotarna, samt bära med sig provtagningsutrustning som ska användas av dem.

Titans täta atmosfär och låga gravitation underlättar flygning, och tio drönare torde därmed ha kraft nog för att lyfta en landare i Huyens storlek, på cirka 9 x 3 meter, och placera den på det mest fördelaktiga stället. Det skriver Nasa i ett pressmeddelande.

John Edgren

Mer om: Nasa Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer