Lockheed Martin utvecklar laservapen till framtidens stridsflygplan

2017-11-07 11:02  
Foto: Lockheed Martin

Lockheed Martin har tilldelats ett kontrakt för att utveckla högeffektfiberlaser för attackflygplan.

Lockheed Martin har påbörjat arbetet med att utveckla en högeffektfiberlaser för stridsflygplan.

Företaget tog hem ett kontrakt värt 26,3 miljoner dollar från Air Force Reserach Lab där man bundit sig att ta fram designen och att utveckla nya energisystem för flygplan. Målet är att testa den nya tekniken före 2021, skriver Lockheed Martin i ett pressmeddelande.

Air Force Reserach Lab har tilldelat kontraktet som ett led i det försvarsprogrammet som man kallar High Demonstrator Laser.

Läs mer:

Läs mer: USA:s autonoma jätteubåt ska lura på sitt byte i månader

Programmet innehåller tre undersystem. Adressering av strålkontrollen för att rikta en laser mot ett mål, en kapsel monterad på lasern för att kyla vapnet, samt själva lasern.

Lasersystemet ska göra det möjligt för jaktflygplan att skjuta ner sina mål från luften. I tidigare system har detta bara varit möjligt från markfordon eller fartyg.

– Vi har visat vår förmåga att använda riktad energi för att möta hot från marken, och ser fram emot framtida tester från luften som en del av Shield-systemet, säger forksaren Rob Afzal i ett pressmeddelande.

Tidigare i år levererade Lockheed Martin en 60 kw-klasslaser som installerades på ett amerikanskt markfordon. Att få upp tekniken i luften är svårare.

– Det är en helt ny och annorlunda utmaning att få ett lasersystem till en mindre, och luftburen testplattform.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer