Kökets robotarmar lagar maten – och diskar

2021-02-07 07:30  

Nu lanserar Moley Robotics sitt robotkök för privatpersoner. Robotarmar lagar den valda rätten, lägger upp maten, diskar och städar av.

Det finns ett antal företag som utvecklar robotkök, men Moley Robotics ligger i framkant. De visade upp en prototyp 2015, och sedan dess har förväntningarna på den brittiska startupen varit höga. Efter sex års utveckling presenterar de nu sitt kommersiella robotkök, redo för att installeras hemma hos privatpersoner. Det rapporterar New Atlas.

Hur automatiserat är då systemet? Lösningen består av ett par robotarmar som löper på en skena ovanför den specialanpassade arbetsytan. Händerna sägs vara mycket avancerade, med flera olika typer av sensorer. De har utvecklats i samarbete med tyska Schunk som är specialister på just greppande robotar.

Till detta kommer specialanpassade stekpannor, grytor och köksverktyg – i material som mässing, guld pläterat rostfritt stål och aluminium. När roboten har stekt råvarorna eller vispat ihop en dessert, så kan den göra en snygg uppläggning på tallrikar. Sedan tar den hand om disken och städar av köket.

Läs mer: Iranska roboten greppar vattenglas – och borrmaskiner

Allt detta kräver givetvis en stor precision, och kameror tillsammans med andra sensorer särskiljer ingredienser och ser till så att inget missas på tallriken. Moley tar hjälp av kockar för att lära roboten nya recept, detta genom att matlagningspasset spelas in i 3d. Tack vare specialbyggda algoritmer kan roboten träffsäkert uppfatta varje aspekt av hur kocken hanterar maten.

Totalt siktar bolaget på att det ska finnas över 5 000 recept att tillgå, som ägaren plockar fram via en pekskärm. Ovanpå detta kan ägaren själv programmera in sina egna recept. Det är oklart hur rutinen är tänkt att se ut kring inköpen. Får man en shoppinglista när man väljer maträtt? Kan råvarorna beställas hem per automatik? Måste olivoljan ställas i ett bestämt skåp för att roboten ska hitta flaskan? Vad händer med den bit gorgonzola som inte användes, om man nu aldrig själv är engagerad i vad som ligger kvar i kylen? 

Vid presentationen på CES konstaterade Moleys vd och grundare att robotköket i dag är inriktat mot "early adopters" – och prissatt därefter. Mark Oleynik utlovade dock att priserna ska minskas avsevärt över tid. Men om du vill vara först i kvarteret med robotarmar så kommer det kosta dig  cirka 2,8 miljoner kronor. Då specialbyggs skåpen efter köket.

Det finns dock en budgetvariant utan robotarmar, där matlagaren får tillgång till recept och hjälp av den övriga utrustningen i köket. För det upplägget får man betala 1,1 miljoner kronor. Även med installerade robotarmar ska det gå att kliva in själv för lite analog matlagning. 

John Edgren

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer