Japanska rovers gör sig redo för asteroidlandning

2018-09-21 10:17  
Asteroiden fotad från 6 kilometers höjd, fotad den 20 juli 2018. Foto: JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu, AIST.

Efter tre och ett halvt års färd väntas två japanska rovers under fredagen landa på asteroiden Ryugus yta.

Asteroiden ”162173 Ryugu” är en särskilt primitiv variant, berättar BBC News. Den har funnits sedan vårt solsystems allra tidigaste dagar. Om vi kan ta reda på mer om Ryugu kan vi också få fler ledtrådar om vårt eget ursprung.

Den japanska rymdsonden Hayabusa-2 har nu efter tre och ett halvt års resa släppt två små rovers som ska landa på asteroiden, som är drygt 1 kilometer i diameter. Om allt går vägen landar de under fredagen och kan börja sin upptäcktsfärd. Deras uppdrag blir bland annat att fota Ryugus yta.

Ska ta reda på vad asteroiden består av

”Det här är viktigt, inte bara för att veta hur asteroidens yta ser ut (vem gillar inte närbilder på en asteroid!) men också för att det kommer att ge ett viktigt sammanhang för de prover som kommer att samlas in från ytan av Hayabusa 2-sonden senare 2019. Består ytan av myriader av små stenar precis som asteroiden Itokawa som Hayabusa 1 besökte tidigare, eller är det en enda stor bit sten?” säger Fred Jourdan, docent vid Curtin University och chef för Western Australian Argon Isotope Facility, i ett uttalande.

Läs mer: Fruset vatten på månen bekräftat

De självstyrande Rover 1A och Rover 1B väger bara ett kilo vardera och är utrustade med både vidvinkel- och stereo-kameror för att fota av asteroiden. Med hjälp av sensorer kommer de att mäta asteroidens temperatur.

För att kunna transportera sig har Rover 1A och Rover 1B varsin ”motordriven inre massa som roterar för att generera kraft”. De utnyttjar asteroidens låga tyngdkraft för att kunna hoppa runt, så de kan samla in data om Ryugus och skicka tillbaka informationen till moderskeppet.

Ania Obminska

Mer om: Rymdsond Asteroid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer